Rodičia chovancov v Čistom dni vyzývajú Blahovú na stretnutie

TA3 SITA
9.12.2016 11:26

Rodičia chovancov z resocializačného zariadenia Čistý deň vyzývajú poslankyňu SaS Natáliu Blahovú na stretnutie v čo najkratšom čase. Nepáči sa im jej údajné zavádzanie. Poslankyňa vo štvrtok informovala o výsledkoch poslaneckého prieskumu a hovorila o systémových zlyhaniach v zariadení.

Rodičia chovancov v Čistom dni vyzývajú Blahovú na stretnutie
Youtube.com/Cisty Dom

Dala prednosť kamerám?

Na otvorenú diskusiu o resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante vyzvali poslankyňu Blahovú rodičia klientov, ktorí sú tam umiestnení. S poslankyňou sa chcú stretnúť v čo najkratšom čase, informovala zástupkyňa rodičov detí umiestnených v Čistom dni Monika Jánošková.

Rodičia majú podľa nej pocit, že poslanci dávajú pred stretnutím s rodičmi prednosť vystúpeniam pred televíznymi kamerami.

sdfsdfsdfsdfsd_0a000002-85d9-6396.jpg

Poslankyňa Natália Blahová vo štvrtok informovala o výsledkoch poslaneckého prieskumu Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorý sa týkal Čistého dňa. Poslanci sa podľa nej oboznámili s mnohými nečakanými informáciami.

Počas návštevy ústredia práce boli informovaní, že v priebehu rokov 2014 – 2015 im bolo doručených päť podnetov súvisiacich s týmto resocializačným zariadením. V podnetoch sa sťažovali rodičia maloletých detí na zlé zaobchádzanie s deťmi, psychické a fyzické týranie, zákazy návštev rodičov v zariadení, hladovanie, nezabezpečovanie zdravotnej starostlivosti ani v akútnych prípadoch, strihanie vlasov za trest. Ústredie však podľa Blahovej vyslalo do zariadenia kontrolu až po prijatí posledného z podnetov, ktorý obsahoval informácie o tom, že podľa svedkov prišlo v zariadení k sexuálnemu zneužitiu viacerých maloletých klientok.

Video, ktoré rodičia klientov poslali médiám

„Manifestačné vyzývanie na diskusiu nemá so zmysluplnou debatou nič spoločné. Je to len priehľadná kampaň, na ktorej sa nebudem zúčastňovať. Dnes je podstatné to, aby orgány činné v trestnom konaní podané trestné oznámenia dôkladne preverili, nie tak šlendriánsky ako v minulosti. Rovnako dôležité je, aby minister práce Ján Richter vyhovel odporúčaniam akreditačnej komisie a Čistému dňu odobral akreditáciu, pretože na to existujú vecné dôvody,“ reagovala na výzvu poslankyňa Blahová.

Kauzu spustil blog

Kauzu Čistý deň spustil pred tromi mesiacmi blog Natálie Blahovej o údajnom znásilnení klientky v zariadení. Blog bol publikovaný práve v čase, keď boli všetci klienti aj zamestnanci na terénnej terapii v Chorvátsku. Riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek označil celú kauzu za dopredu pripravenú a vykonštruovanú, o pripravovanom zverejnení ho mala dopredu informovať matka jednej z klientok. 

Poslankyňa Blahová prišla do resocializačného zariadenia osobne až 8. novembra v rámci poslaneckého prieskumu. Poslanec Erik Tomáš (Smer-SD) ju vtedy vyzval, aby sa celej komunite Čistého dňa ospravedlnila. Klienti zariadenia v búrlivej debate poslankyni vyčítali, že po zverejnení jej informácií im pokazila meno.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok