Internetom sa šíri epidémia falošných správ, varovala Clintonová

TA3 TASR
9.12.2016 10:20

Neúspešná americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová vo svojom prvom verejnom vystúpení po minulomesačnej volebnej porážke odsúdila šíriacu sa "epidémiu" falošných správ.

Internetom sa šíri epidémia falošných správ, varovala Clintonová
SITA/AP

Ohrozené sú vraj ľudské životy

V Kapitole vo vystúpení na počesť senátora Harryho Reida, ktorý končí vo funkcii, Clintonová varovala pred nebezpečenstvom "epidémie zlomyseľných falošných správ a falošnej propagandy, ktoré zaplavili sociálne médiá v uplynulom roku". "Musíme brániť našu demokraciu", zdôraznila vyzývajúc súkromný i verejný sektor na boj proti falošným správam. "Teraz je jasné, že takzvané falošné správy majú dôsledky v skutočnom svete".

Podľa vyjadrenia Clintonovej "nejde v tejto záležitosti o politiku či slepú poslušnosť strane. Sú ohrozené ľudské životy. Životy bežných ľudí, ktorí... si robia svoju prácu a prispievajú svojim komunitám."

Evidentne narážala na incident prezývaný Pizzagate, v ktorom muž ozbrojený puškou prišiel v nedeľu do pizzerie vo Washingtone, aby preveril, do akej miery je pravdivá rozšírená fáma o existencii skupiny obchodujúcej s pedofilným sexom v uvedenej reštaurácii. Ozbrojenec pochádzajúci zo Severnej Karolíny minimálne jedenkrát vystrelil, než sa vzdal polícii, pričom však nikoho nezranil.

Bizarná konšpiračná teória

Novozvolený prezident USA Donald Trump vylúčil následne zo svojho tímu osobu, ktorá sa podieľala na šírení bizarnej konšpiračnej teórie, spájajúcej Clintonovú s uvedeným údajným sexuálnym zneužívaním detí.

Bývalá americká ministerka zahraničných vecí tiež povedala, že "toto nie je celkom ten prejav v Kapitole, ktorý som dúfala, že budem po voľbách mať". Od svojej porážky vo voľbách z 8. novembra sa držala stranou, vo štvrtok spomenula, že strávila niekoľko týždňov oddychujúc pri prechádzkach v lese. Na štvrtkovej akcii sa zúčastnili prevažne demokratickí funkcionári vrátane viceprezidenta Joa Bidena, ktorí ju odmenili búrlivým potleskom postojačky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok