Na Moskvu treba byť tvrdší, vyzývajú Trumpa americkí senátori

TA3 TASR
9.12.2016 09:44

Skupina demokratických a republikánskych senátorov vyzvala novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, aby nasadil tvrdý kurz voči Moskve, dôvodom je pokračujúca ruská agresia voči Ukrajine.

Na Moskvu treba byť tvrdší, vyzývajú Trumpa americkí senátori
SITA/AP

Prominentní signatári

List Trumpovi spoločne zaslalo 27 členov amerického Senátu, z toho 15 demokratov a 12 republikánov. Medzi signatármi sú prominentní členovia Republikánskej strany, ktorí sa venujú zahraničnopolitickým či vojenským otázkam, vrátane Johna McCaina či Lindseyho Grahama.

Výzvu podpísala väčšina členov vplyvného senátneho výboru pre zahraničné vzťahy. Donald Trump počas predvolebnej kampane naznačoval, že by mohol zaujať miernejší postoj voči Moskve a opakovane oceňoval údajné vodcovské kvality ruského prezidenta Vladimira Putina. Autori výzvy však s perspektívou zlepšenia vzťahov s Kremľom - za súčasnej situácie na Ukrajine - nesúhlasia.

 

USA by nemali uznať anexiu Krymu

"Vo svetle pokračujúcej ruskej agresie a nerešpektovania územnej celistvosti Ukrajiny a jej práva na zvolenie si vlastnej budúcnosti opakujeme našu výzvu na to, aby Spojené štáty zintenzívnili politickú, ekonomickú a vojenskú podporu Ukrajine," uvádza sa v liste Trumpovi.

Senátori tiež vyjadrili presvedčenie, že USA by nemali uznať ruskú anexiu Krymského polostrova, ani zrušiť sankcie uvalené na Moskvu kvôli jej politike na východnej Ukrajine. Spomedzi popredných demokratických senátorov výzvu podpísali Ben Cardin a Jack Reed. Nový, v poradí 45. prezident USA sa ujme funkcie 20. januára 2017.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok