Bývalého šéfa Matice slovenskej odsúdili, vyviazol s podmienkou

TA3 SITA
9.12.2016 13:41

Jozefa Markuša uznal súd vinným z porušenia povinností pri správe cudzieho majetku. Bývalý šéf Matice mal šafáriť s majetkom organizácie. Vyviazol s podmienečným trestom.

Bývalého šéfa Matice slovenskej odsúdili, vyviazol s podmienkou
SITA/Ľudovít Vaniher

Markuša Okresný súd Bratislava III uznal za vinného z prečinu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku. Markuš dostal trest jeden rok s dvojročnou podmienkou. Ide o prvostupňové rozhodnutie, rozsudok nie je právoplatný, keďže sa obe strany odvolali. 

Trestné oznámenie na Markuša podalo nové vedenie Matice na čele s Mariánom Tkáčom v roku 2011. Markušovi kladie súd za vinu uznanie dlhu dcérskej spoločnosti Matice slovenskej – Matičného fondu. Zmluvu o prevzatí dlhu vo výške vyše 202-tisíc eur Markuš podpísal v roku 2007. Dlh bol splatený v dvoch splátkach zo ziskov tlačiarenskej spoločnosti Neografia, v ktorej mala Matica 80-percentný podiel.

Prokurátorka v záverečnej reči zdôraznila, že je nespochybniteľné, že Markuš v roku 2007 podpísal zmluvu o prevzatí dlhu Matičného fondu. Išlo pritom o dve samostatné právnické osoby a Matica slovenská na prevzatie a uhradenie premlčaného dlhu nemala podľa prokurátorky žiadny racionálny ekonomický dôvod.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok