Ultrapravičiara Wildersa uznali vinným, trest mu však neudelili

TA3 ČTK
9.12.2016 12:15

Holandský súd uznal krajne pravicového, protiislamsky naladeného populistu Geerta Wildersa za vinného z prejavu nenávisti.

Geerta Wildersa uznali za vinného z prejavu nenávisti, keď povzbudzoval ľudí ku skandovaniu hesiel proti Maročanom na volebnom zhromaždení v roku 2014. Súd mu však odmietol udeliť trest a vyhlásil, že stačí samotné uznanie za vinného.

Podľa prokuratúry sa Wilders previnil v marci 2014, keď na stretnutí s občanmi pred miestnymi voľbami vyhlásil, že sa v krajine zasadí o zníženie počtu prisťahovalcov z Maroka. "Menej, menej, menej," skandovali v Haagu Wildersovi stúpenci, keď sa ich politik opýtal, či chcú v tomto meste viac, či menej Maročanov. "Postaráme sa o to," sľúbil šéf PVV.

Imigrantov z Maroka - ktorí predstavujú asi dve percentá zo sedemnásťmiliónovej populácie krajiny - pritom označil za "špinu". Wilders obvinenia z rasizmu niekoľkokrát odmietol. Proces označil za frašku, hanbu Holandska a výsmech spoločnosti. Počas svojej záverečnej reči na konci novembra tiež dodal, že ho umlčí len smrť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok