Zomrel astronaut, ktorý ako prvý Američan obletel Zem

TA3 ČTK
8.12.2016 21:52

Vo veku 95 rokov zomrel astronaut John Glenn, ktorý v roku 1962 ako prvý Američan obletel zemeguľu. Oznámil to guvernér amerického štátu Ohio John Kasich, v ktorom bol Glenn v minulosti takisto dlhoročným členom Senátu USA.

Glenn bol posledným žijúcim členom skupiny siedmich pilotov vybraných k tomu, aby sa stali prvými astronautami.

"John Glenn je a vždy bude hrdinom v rodnom Ohiu. Jeho dnešný odchod je dôvodom k smútku nás všetkých," uviedol Kasich.

john-glenn-astronaut-1140-px-sita-ap-nasa_0a000002-cda3-ffa5.jpg

Pred týždňom bol Glenn hospitalizovaný v nemocnici, ktorá sa špecializuje na rakovinu. Senátorove zdravotné problémy ale hovorca Jamesovej onkologickej nemocnice v štáte Ohio nespresnil. Podľa miestnych médií sa zdravotný stav niekdajšieho stíhacieho pilota Glenna zhoršil od operácie srdca v roku 2014 a následnej mozgovej mŕtvice.

Glenn patril do skupiny siedmich vojenských pilotov, ktorí boli v roku 1959 vybraní ako budúci astronauti. Dňa 20. februára 1962 sa stal prvým Američanom, ktorý obletel zemeguľu.

Do vesmíru sa síce už o trištvrte roka skôr pozrel Glennov krajan Alan Shepard a po ňom aj Virgil Grissom, ich kozmické lode ale za hranice vesmíru len na krátko "skočili" po balistickej dráhe.

Až Glennov let na palube lode Friendship 7 sa vyrovnal výkonu sovietskeho kozmonauta Jurija Gagarina, ktorý planétu Zem obletel už 12. apríla 1961.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok