Vo Vatikáne vraj pôsobili viacerí agenti, niektorí donedávna

TA3 ČTK
8.12.2016 21:17

Vo Vatikáne vraj pôsobili v 70. a 80. rokoch minulého storočia viacerí agenti a informátori. Svoje zdroje v mestskom štáte mali rozviedky z bývalého východného bloku aj z Číny a USA. Údajný ruský špión bol ešte donedávna aj spolupracovníkom súčasného pápeža Františka.

Vo Vatikáne vraj pôsobili viacerí agenti, niektorí donedávna
SITA/AP

Rehoľník pod priezviskom Rus

V rozhovore s talianskym internetovým magazínom Faro di Roma to povedal Tomasz Turowski, ktorý sa v tom čase sám vo Vatikáne pohyboval ako významný spolupracovník poľskej komunistickej tajnej služby.

Rehoľník známy pod priezviskom Rus podľa poľského exagenta prekladal pri tajných rokovaniach Vatikánu so Sovietskym zväzom. Už v novembri 1981 vraj povedal Turowskému, že ústredie katolíckej cirkvi bolo informované o blížiacom sa vyhlásení výnimočného stavu v Poľsku, ktoré sa následne uskutočnilo 13. decembra.

Meno kňaza poľský exagent odmietol prezradiť, pretože podľa neho donedávna pôsobil aj pre súčasného pápeža Františka.

68-ročný Turowski sa sám na konci 70. rokov pod falošným menom a ako študent teológie infiltroval do rímskeho sídla jezuitov. Údajne dostal aj odporúčací list vtedajšieho krakovského arcibiskupa Karola Wojtylu. Podľa svojich slov mal získať tajné dokumenty NATO.

Chránil pápeža

Po zvolení Wojtylu za pápeža Jána Pavla II. vraj dostal za úlohu zistiť politické plány prvej poľskej hlavy katolíckej cirkvi a zároveň strážiť jej bezpečnosť. Komunisti totiž podľa neho vedeli, že budú prví podozriví, pokiaľ sa Wojtylovi niečo stane.

Ján Pavol II. prežil niekoľko pokusov o atentát, vrátane toho najvážnejšieho z roku 1981, kedy ho v Ríme postrelil člen tureckej ultrapravicovej organizácie Mehmet Ali Agca.

Turowski tvrdí, že sa ho Wojtyla raz spýtal, aké je jeho skutočné poslanie a mal teda možno podozrenie, že plní spravodajské poverenia. Varšava Turowského ako agenta z Vatikánu v roku 1984 stiahla a to ešte pred jeho plánovaným vysvätením za kňaza.

Preradili ho

V roku 1993 komunistického špióna prijal už demokratický režim na ministerstvo zahraničia a neskôr ho vyslal na ambasády v Havane a Moskve.

Na veľvyslanectve v ruskej metropole pripravoval aj návštevu niekdajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczynského v Smolensku, ktorá skončila tragicky pádom lietadla s poľskou politickou a armádnou elitou.

"V roku 1990 prešiel lustráciami, zrejme vďaka existencii nešpecifikovaného národného záujmu a záujmu chrániť bývalých spolupracovníkov," napísali v zborníku Securitas Imperii recenzenti knihy Krtko vo Vatikáne, ktorá vyšla pred tromi rokmi vo Varšave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok