Obce by sa mali ľahšie dostať k eurofondom, pomôže systém dvoch kôl

TA3 TASR
8.12.2016 14:08

Pri vyhlasovaní výziev na predkladanie projektov, ktoré by sa mohli financovať z eurofondov, by sa mal viac udomácniť systém dvoch kôl. Zjednodušilo by to získavanie eurofondov pre mestá a obce a zároveň by im to ušetrilo financie. Myslí si to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Mestá a obce nechcú riskovať

Jeho úrad preto vydal metodické usmernenie, v ktorom riadiacim orgánom zodpovedným za eurofondy priblížil systém dvojkolovosti pri vyhlasovaní výziev a upriamil pozornosť na tento spôsob. Zároveň by Pellegrini chcel v najbližších dňoch, najradšej budúci týždeň, predložiť na vládu novelu zákona o čerpaní štrukturálnych prostriedkov. "Kde ešte viacej zadefinujeme a zjednodušíme proces dvojkolovosti," uviedol Pellegrini na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade.

S touto iniciatívou prišiel po rokovaniach so Združením miest a obcí Slovenska a s predstaviteľmi strany Most-Híd. "Toto je posledné obdobie, kedy môže Slovensko v takomto množstve čerpať eurofondy a nie je jedno, ako rýchlo sa nám to podarí a ako kvalitne použijeme tieto financie," zdôraznil potrebu zmien predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Súčasný systém pri predkladaní eurofondových projektov je podľa neho veľmi komplikovaný pre mestá a obce a tiež administratívne aj finančne náročný. "Množstvo miest a obcí sa ani nezapája do takýchto výziev, pretože nechcú riskovať a nechcú vyhadzovať peniaze za projekty," opísal Andrej Hrnčiar.

Zbytočné vyhadzovanie peňazí

V prípade jednokolovej výzvy musia mestá a obce v určitom čase hneď predložiť celý vypracovaný projekt, s ktorým sa uchádzajú o eurofondové zdroje. To však podľa Hrnčiara stojí obec veľa peňazí, a keď nakoniec projekt nie je úspešný, ide o vyhodené peniaze.

Dvojkolový systém výzvy teda podľa Pellegriniho spočíva v tom, že v prvom kole pošlú obce a mestá len stručný projektový zámer. Čiže opíšu zámer, na ktorý by chceli eurofondy čerpať, v akom objeme a aké prínosy by tento projekt priniesol. Ministerstvo tieto zámery vyhodnotí a určí, ktoré sú oprávnené a teda by po predložení riadnych projektov uspeli v žiadosti o eurofondy.

"Vlastne sa tak vytvorí prvotné sito a tí, ktorí dostanú informáciu, že úspešní nie sú, ušetria si kopec peňazí, keďže nebudú musieť investovať do projektov," vysvetlil Pellegrini. Porozumenie pre dvojkolový systém výziev už Pellegrini podľa vlastných slov našiel u ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej. Pod agrorezort pritom spadá aj operačný program, ktorý najviac zaujíma mestá a obce.

Chcú bojovať proti byrokracii

Aktuálne je podľa podpredsedu vlády na svete prvá dvojkolová výzva, ktorá slúži na podporu zvýšenia kapacít infraštruktúry materských škôl. Je v objeme takmer 80 miliónov eur a je už vyhlásená. Zároveň má Pellegriniho úrad na stole na schválenie ďalšie dve výzvy, ktoré sa vyhlásia ako dvojkolové. Pôjde o výzvu na budovanie a zlepšenie technického vybavenia jazykových učebníc, knižníc a učební v objeme 35 miliónov eur a tiež o výzvu na zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní za takmer 100 miliónov eur.

Zároveň by mala podľa Pellegriniho pomôcť pri odstraňovaní byrokracie pri predkladaní projektov aj väčšia automatizácia. Napríklad od 31. januára 2017 si bude podľa jeho slov informačný systém automaticky pri podávaní žiadostí sťahovať údaje z obchodného registra, tiež údaje o dlžníkoch na daniach a sledovať bude aj register úpadcov. Zároveň bude automaticky prikladať k žiadostiam aj údaje z registra účtovných závierok.

Následne po 31. máji už bude mať automaticky informácie o dlžníkoch na zdravotnom poistení a sociálnom poistení a tiež z registra trestov a z katastra nehnuteľností. "To znamená viac ako desať takýchto povinných príloh, ktoré dnes musia žiadatelia prikladať fyzicky, odpadne a automaticky ich bude generovať systém," dodal Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok