Taliansky prezident začal konzultácie o vytvorení novej vlády

TA3 TASR
8.12.2016 22:27

Prijatím predsedu Senátu Pietra Grassa, považovaného za jedného z adeptov na kreslo premiéra prechodnej talianskej vlády, začal prezident Sergio Mattarella v Ríme trojdňové konzultácie o riešení vládnej krízy po demisii premiéra Mattea Renziho.

Viacdňové konzultácie

Najvyšší taliansky predstaviteľ následne prijal v prezidentskom paláci predsedníčku Poslaneckej snemovne Lauru Boldriniovú a po nej medzičasom 91-ročného bývalého talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana, ktorého talianskej opozícii blízke médiá označujú za jedného z Renziho poradcov.

Konzultácie s delegáciami jednotlivých politických strán krajiny absolvuje taliansky prezident v priebehu piatka a soboty, a to v poradí od predstaviteľov zmiešaných parlamentných frakcií a najmenších strán až po tie najvplyvnejšie.

Informácie z Ríma naznačujú, že by sa na konzultáciách nemali zúčastniť lídri strany Forza Italia, Hnutia piatich hviezd, ani Demokratickej strany, teda ani Silvio Berlusconi, ani Beppe Grillo, ani Matteo Renzi. Konzultácie s týmito troma subjektmi budú však na programe až v sobotu.

Výsledok zrejme v pondelok

Taliansky prezident v priebehu nedele zváži ďalší postup. Svoje rozhodnutie, či už o vymenovaní nového premiéra na čelo súčasnej vlády, alebo o vytvorení nového prechodného kabinetu, či o rozpustení parlamentu a vypísaní predčasných volieb, chce oznámiť v priebehu pondelka. Predčasné hlasovanie sa však kvôli problémom s úpravou volebného zákona javí ako menej schodná cesta.

Talianske médiá vôbec nevylučujú ani možnosť, že prezident by poveril zostavením prechodnej vlády národnej jednoty v stredu odstúpivšieho premiéra Mattea Renziho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok