Technik z lietadla s futbalistami: Pád sme nečakali, nikto nekričal

TA3 ČTK
5.12.2016 22:19

Bolívijská vláda vyšetruje podozrenie z podvodu pri udelení licencie pre spoločnosť LaMia, ktorej lietadlo havarovalo v Kolumbii s brazílskymi futbalistami. Príčinou nešťastia bol zrejme nedostatok paliva. Informáciu, že lietadlo malo urobiť medzipristátie, potvrdil aj preživší techník Erwin Tumiri.

Technik z lietadla s futbalistami: Pád sme nečakali, nikto nekričal
SITA/AP

Opísal posledné okamihy pred tragédiou

"Pred letom som napísal hlásenia, v ktorom som počítal so zastávkou v Cobi. Nepovedali mi, že poletíme priamo do Medellíne. Pred odletom som sa znova pýtal a povedali mi, že dotankujú," uviedol Tumiri. Ako ale už skôr uviedol brazílskej tlači, v Cobi dotankovať nešlo pre meškanie letu; tamojšie letisko v noci nie je v prevádzke.

Ďalšou možnosťou na dotankovanie bola Bogota. Tumiri, ktorému vraj život zachránila taška medzi kolenami a ohnutie sa do odporúčanej núdzovej pozície, tiež potvrdil, že pilot pred pádom nevyslal formálne tiesňové volanie. "Všetci sme boli pokojní, niektorí hrali karty, iní sa pozerali na filmy, či počúvali muziku, boli veselí," opísal posledné okamihy pred katastrofou bolívijský techník. Podľa Tumiriho sa všetci pripravovali na normálne pristátie.

"Nikto to nečakal, preto nikto nekričal," povedal Bolívijčan, ktorý vraj pár minút pred nehodou hovoril s manažérom klubu Chapecoense Caio Junior. "Učil ma portugalsky. Nikto nevedel, čo sa stane v tú chvíľu. Povedali nám, že si máme pripnúť pásy, pretože budeme čoskoro pristávať," spomenul na tragédiu Tumiri. Dodal, že lietadlo sa síce triaslo, ale vraj to považoval za normálne turbulencie.

Príliš sa im nedarilo

Bolívijský minister Milton Claros oznámil, že vláda začala vyšetrovať možné zneužitie kompetencií pri udeľovaní licencie spoločnosti LaMia. Podozrenie sa týka bývalého riaditeľa Generálneho riaditeľstva pre civilné letectvo Gustava Vargasa Villegasa a šéfa firmy Lami Gustava Vargasa Gamboa - ide o syna a otca. Villegas bol ako šéf DGAC zodpovedný za udeľovanie letových licencií.

Aerolinky LaMia boli založené v roku 2009 vo Venezuele, kde sa im ale príliš nedarilo. V roku 2015 sa preto presunuli do Bolívie. Ich klientmi v Bolívii boli práve futbalové tímy či banské spoločnosti. Podľa niektorých zdrojov s nimi leteli aj futbalisti národnej reprezentácie Argentíny a Venezuely. V polovici novembra na palube toho istého lietadla, ktoré sa minulý týždeň zrútilo u Medellínu, letel aj bolívijský prezident Evo Morales. Po nehode úrady aerolinkám Lami licenciu odobrali.

Lietadlo spoločnosti LaMia s 68 cestujúcimi a deviatimi členmi posádky sa zrútilo v pondelok neskoro večer miestneho času neďaleko kolumbijského Medellíne. Na palube boli okrem posádky brazílski futbalisti, ich sprievodný tím a novinári, ktorí leteli na finále Juhoamerického pohára. Zo 77 ľudí prežilo šesť - traja futbalisti, novinár a dvaja členovia palubného personálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok