Valls na poste premiéra končí, túži po prezidentskom kresle

TA3 TASR
5.12.2016 19:04

Francúzsky premiér Manuel Valls, ktorý oficiálne oznámil svoju kandidatúru v budúcoročných prezidentských voľbách, rezignuje na svoju súčasnú funkciu podľa vlastných slov už v utorok.

Narazí na odpor?

Najvyšší francúzsky predstaviteľ Francois Hollande tak bude musieť pre ostatné mesiace svojho pôsobenia v Elyzejskom paláci nájsť nového predsedu vlády. Meno Vallsovho nástupcu nie je zatiaľ známe, aj keď sa špekuluje hneď o niekoľkých možných adeptoch, okrem iného ministrovi vnútra Bernardovi Cazeneuvovi, šéfovi rezortu hospodárstva a financií Michelovi Sapinovi či hovorcovi vlády Stéphanovi Le Follovi. Všetci menovaní patria medzi blízkych Hollandových spolupracovníkov.

Manuel Valls sa už v roku 2012 zúčastnil na primárkach ľavice pre prezidentské voľby. V straníckych voľbách však získal len päť percent hlasov, zatiaľ čo jeho hlavný rival, Arnaud Montebourg, dostal 17 percent hlasov.

I tentoraz môže doterajší premiér, ktorý je známy prohospodárskou líniou, naraziť na odpor ľavicového krídla strany. Valls však na radnici v Évry neďaleko Paríža ubezpečil, že jeho kandidatúra by mala byť kandidatúrou zmierenia a uchádzal sa o i priazeň spomínaného krídla strany.

Hollande sa uchádzať nebude

Francúzski socialisti a stúpenci viacerých menších ľavicových strán krajiny rozhodnú tentoraz o spoločnom prezidentskom kandidátovi ľavice v januárových primárkach. Už doteraz ohlásilo kandidatúru v nich ďalších sedem politikov, medzi ktorými opäť nebude chýbať ani Arnaud Montebourg.

Francois Hollande oznámil vo štvrtok 1. novembra, že sa v budúcoročných voľbách o opätovné zvolenie uchádzať nebude, čím sa stal prvým prezidentom piatej francúzskej republiky, ktorý sa vzdal šance na znovuzvolenie do najvyššej funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok