Bývalých eštebákov chcú zdaniť, politickým väzňom poslať príspevok

TA3 TASR
5.12.2016 13:58

Výsluhové dôchodky pre bývalých príslušníkov štátnej bezpečnosti a ich zložiek by sa mali plošne zdaniť o 50 percent. Politickí väzni, ich manželky, manželia alebo ich vdovy a vdovci by zas mali dostať jednorazový finančný príspevok vo výške 1000 eur. S týmto návrhom prišli poslanci hnutia OĽaNO-NOVA.

Bývalých eštebákov chcú zdaniť, politickým väzňom poslať príspevok
SITA/Jozef Jakubčo

Eštebáci a veteráni na jednej úrovni

Poslanci predstavili tento zámer novely zákona o protikomunistickom odboji na tlačovej konferencii v parlamente. "Ak už títo bývalí eštebáci nie sú hnaní pred spravodlivosť, prestaňme ich dofinancovávať, kým ich politickí väzni prežívajú starobu v chudobe," vyzval Ján Budaj na schválenie novely.

Zdôraznil, že výsluhový dôchodok je inštitút, ktorý užívajú veteráni z vojen a misií. "Ľudia, ktorí nasadzovali životy pri ochrane pred živelnými katastrofami, alebo pomáhali odmínovať polia napríklad v Bosne," doplnil. Súčasný zákon podľa Budaja dáva na roveň týchto hrdinov aj bývalých "eštebákov", ktorí za totality ubližovali ľuďom. To OĽaNO-NOVA odmieta a chce to novelou napraviť.

"Hlavným účelom návrhu zákona je ukončiť po 27 rokoch od Nežnej revolúcie nespravodlivý a neúctivý stav v demokratickej spoločnosti, kde tí, čo roky boli utláčateľmi a prenasledovali osoby, mučili ich a popierali základné ľudské práva, hlavne slobodu slova, poberajú dnes vysoké výsluhové dôchodky a tí, čo rukami týchto osôb trpeli, majú nízke starobné dôchodky," vysvetľujú poslanci.

Výzva vláde

Erika Jurinová vyzvala vládu, aby podporila návrh zákona a aby prestala chrániť a financovať bývalých eštebákov. "Aby dbala viac na obete režimu," dodala Jurinová.

Poslanci poukazujú, že ak by návrh prešiel, Slovensko by sa pripojilo k iným krajinám, ktoré sa vyrovnali so svojou nedemokratickou minulosťou a siahli príslušníkom tajných služieb na ich výsluhové dôchodky alebo príplatky za služby v týchto tajných bezpečnostných zložkách. Ako príklady uvádzajú Nemecko, Maďarsko a Poľsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok