Vyhrali nad úradmi. Ropovod cez indiánsku rezerváciu nepovedie

TA3 ČTK
5.12.2016 06:56

Americké úrady ohlásili, že zrušili povolenie viesť trasu nového ropovodu cez sporný úsek v rezervácii indiánskeho kmeňa Siouxov v Severnej Dakote. Indiáni a ekológovia po mesiacoch protestov oslavujú víťazstvo.

Narušenie posvätných území

Ropovod Dakota Access za 3,8 miliardy dolárov má spojiť ropné polia Severnej Dakoty s rafinériami v štáte Illinois. Takmer 1900 kilometrov dlhý projekt, vedúci cez štyri americké štáty je skoro dokončený, zostáva iba úsek, ktorý križuje zdroje pitnej vody zásobujúce siouxskú rezerváciu Standing Rock.

Ropovod by podľa Siouxov narušil ich posvätné územia, kde sú pochovaní ich predkovia a ohrozil zdroje pitnej vody."Najlepší spôsob, ako postupovať zodpovedne a rýchlo, je využiť alternatívne trasy ropovodu," uviedla predstaviteľka úradov Jo-Ellen Darcyová.

Protesty počas jesene podporilo niekoľko celebrít, ako rockeri Dave Matthews a Neil Young, alebo senátor Bernie Sanders. Naposledy sa pridali aj tisíce vojnových veteránov.

"Podporujeme z celého srdca rozhodnutie úradov a s vďačnosťou vzdávame česť odvahe prezidenta Obamu a jeho ministrov za historické rozhodnutie," vyhlásil náčelník kmeňa Dave Archembault. "Nie sme proti energetickej nezávislosti, hospodárskemu rozvoju a národnej bezpečnosti, ale musíme zabezpečiť, aby prijaté rozhodnutie rešpektovalo pôvodné obyvateľstvo," dodal.

Zmení Trump rozhodnutie?

Víťazstvo odporcov ropovodu však podľa agentúry Reuters nemusí mať dlhé trvanie, pretože jeho dokončenie podporil budúci americký prezident Donald Trump. Ten sa k rozhodnutiu ešte nevyjadril. Po nástupe do Bieleho domu by ho mohol zvrátiť behom pár hodín, ak to bude chcieť urobiť.

Agentúra AP uviedla, že Trump vlastní neveľký počet akcií spoločnosti Energy Transfer Partners, ktorá projekt realizuje. Pôvodne malo potrubie viesť severne od Bismarck, hlavného mesta Severnej Dakoty. Server The Bismarck Tribune v auguste citoval federálne dokumenty, podľa ktorých z počiatočného zámeru vzišlo čiastočne kvôli obavám o kvalitu pitnej vody v neďalekej metropole.

Nakoniec bol schválený variant stavby pod nádržou Oahe na rieke Missouri, čo je posvätné miesto a zdroj pitnej vody kmeňa Siouxov z rezervácie Standing Rock.

Protesty na koňoch

Prvý protest v okolí nádrže bol už v apríli, kedy na miesto dorazili dve stovky Siouxov na koňoch. V lete tu potom vyrástol tábor demonštrantov, ktorých počet sa rozrástol až na tri tisícky, napriek drsnému počasiu.

Niekoľkomesačné protesty priniesli radu vypätých okamihov. Horelo tu stavebné vybavenie, proti aktivistom zasahovali psy aj gumové projektily a vodné delá. Skoro šesť stoviek ľudí bolo počas protestov zatknutých.

Guvernér Severnej Dakoty Jack Dalrymple ešte v stredu uviedol, že zmena trasy ropovodu "zrejme nie je uskutočniteľná". Nedeľné rozhodnutie úradov označil za "vážnu chybu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok