Vo Fínsku útočil mladík, zastrelil starostku a dve novinárky

TA3 ČTK TASR
4.12.2016 13:44

Ozbrojený 23-ročný muž zastrelil v sobotu večer v malom meste Imatra na juhovýchode Fínska tri ženy - starostku a dve miestne novinárky. K bezhlavej streľbe do náhodne vybraných obetí došlo vo štvrti známej nočným životom. Podozrivého muža zadržali.

Strelec nekládol odpor

Tri ženy boli zastrelené v zóne pre chodcov pred reštauráciou, krátko pred príchodom auta s policajnou hliadkou na miesto činu okolo sobotňajšej polnoci. Informovala o tom policajná hovorkyňa Heli Jämsénová-Turkkiová. Dve ženy boli vo veku tesne po päťdesiatke a jedna bola tridsiatnička.

Polícia zadržala 23-ročného miestneho muža, ktorý pri zatýkaní nekládol odpor. Všetky obete mali mnohopočetné strelné poranenia hlavy a tela, spôsobené puškou. Motív zločinu zatiaľ nie je známy.

Imatra, ktorá má 28.000 obyvateľov, sa nachádza približne 230 kilometrov východne od fínskeho hlavného mesta Helsinki.

Záznamy v registri trestov

Saku Tielinen, ktorý vedie vyšetrovanie, uviedol médiám, že podozrivý má záznamy v trestnom registri, vrátane násilných incidentov a krádeže. Vyšetrovateľ však odmietol zverejniť totožnosť muža či ďalšie podrobnosti. Dodal, že podozrivý toho veľa po zatknutí nepovedal.

Je známe, že puška bola registrovaná, ale nevlastnil ju podozrivý strelec. Zatknutý mladík nemal v krvi stopy alkoholu, ale treba urobiť aj testy na ostatné omamné látky.

"Nie sú žiadne náznaky, že išlo o politický motív. Zdá sa, že strelec a obete sa navzájom nepoznali. Všetko naznačuje, že obete si vybral náhodne," spresnil Tielinen.

Otvorili krízové centrum

Miestne úrady otvorili po incidente krízové ​​centrum. "Boli tam ľudia, keď sa to stalo. V tak malom meste je to dosť veľký incident a mnoho ľudí zažilo šok," povedala hovorkyňa miestneho sociálneho a zdravotníckeho odboru.

Fínsko s 5,4 miliónmi obyvateľov je krajinou so silnou loveckou tradíciou. Oficiálne registrovaných je v krajine 650.000 držiteľov zbraní, prípady zabitia človeka s ich použitím sú ale vzácne.

Po dvoch prípadoch streľby v škole v minulých desiatich rokoch boli ale zbrojné zákony vo Fínsku sprísnené.

Témy: Fínsko obeť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok