Zmrzlina ako liek na dlhovekosť? Podľa odborníkov je to možné

TA3 ČTK
4.12.2016 11:13

Zmrzlina môže predlžovať život. Najlepšia je na tento účel čokoládová, oriešková či zmrzlina zo zeleného čaju. S týmto tvrdením prišiel Valerio Sanguigno, kardiológ z rímskej univerzity Tor Vergata, ktorý si nechal patentovať tento výnimočný koncentrát antioxidantov.

Zmrzlina ako liek na dlhovekosť? Podľa odborníkov je to možné
SITA/AP

Elixír dlhovekosti

"Kto hovorí, že by dobré jedlá mali telu škodiť?" pýta sa Valerio Sanguigno. Dokonalý pokrm pre ľudské zdravie? Zmrzlina s príchuťou kakaa, orieškov a zeleného čaju. Valerio Sanguigno, ktorého od detstva fascinoval kornútok zmrzliny, sa stal neskôr kardiológom.

Keď tento profesor z Tor Vergata hľadal elixír dlhovekosti pre srdce, vrátil sa k svojej dávnej vášni pre zmrzlinu. A dal si patentovať recept na potravinu, ktorá podľa jeho výskumov sa svojim koncentrátom antioxidantov umožňuje mladým rýchlejšie behať a starým zase udržať si zdravie.

"Chcel som vniesť svetlo do džungle látok, ktoré obsahujú antioxidanty. Zistil som, že mnohé pokrmy na našom stole strácajú svoje vlastnosti. Potraviny, ktoré najlepšie zachovávajú tieto látky, sú práve sušené ovocie, kakaové bôby a zelený čaj, a to najmä pri nízkych teplotách. Dal som si patentovať svoju zmrzlinu, ktorá je mimochodom veľmi dobrá, a nazval som ju Powellnux. Kto hovorí, že zdravé jedlá musia byť nutne nechutné a naopak?" hovorí Valerio Sanguigno.

Krém podľa tajnej receptúry

Bude však treba nejaký čas, než sa tento elixír dostane do našich kornútov alebo do nanukov, ktoré sa ľahšie prepravujú. Zdravá zmrzlina bola zatiaľ vyrobená v malých dávkach, aby mohla byť podrobená najrôznejším vedeckým testom.

"Krém bol vyrobený podľa tajného receptu v laboratóriu na severe Talianska, kde je dostatok dobrých orechov. Finálny produkt, teda zmrzlina, bola vyrobená v rímskej zmrazovacej miestnosti," vysvetľuje profesor Sanguigno.

Významný psychický úžitok

Dobrovoľníkov ochotných podrobiť sa testom tentoraz bolo dosť. Štrnásť osôb vo veku od dvadsať do tridsaťosem rokov prešlo najprv krvnými testami, ktoré sa po zjedení 100 gramov zmrzliny zopakovali. Potom mali zo všetkých síl šliapať na rotopede. Preukázalo sa to, čo Sanguigno predvídal: antioxidanty prospievajú srdcu a zlepšujú fyzický výkon.

Ako ukázali ďalšie výskumy, samotná lyžička zmrzliny aktivuje tie receptory v mozgu, vďaka ktorým pociťujeme takú radosť, ako by sme vyhrali v lotérii alebo počúvali obľúbenú hudbu. Navyše podľa psychológov a nutričných poradcov poskytuje zmrzlina významný psychický úžitok: vracia nás do detstva a vyvoláva kladné emócie.

"Predpokladá sa, že vznik voľných radikálov prispieva k vzniku mnohých chorôb. Polyfenoly sú účinné v boji proti týmto chorobám. Testy preukázali, že dve hodiny po zjedení zmrzliny sa zvyšuje množstvo polyfenolov v krvi, a to má pozitívny vplyv na rozširovanie ciev," napísal časopis Nutrition.

"Pri šliapaní na rotopede dosahovali dobrovoľníci rovnaký výkon s nižšou tepovou frekvenciou a nižším tlakom," dodáva Sanguigno. Tento účinok môže zaujímať športovcov.

"Článok časopisu Nutrition prvýkrát vedecky dokazuje, ako zmrzlina s určitými charakteristikami a ingredienciami môže pozitívne ovplyvňovať zdravie a fyzický výkon. Naša zmrzlina môže byť považovaná za priekopníka toho, čo označujem za prírodný potravinový liek," zdôrazňuje profesor Sanguigno.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok