V Uzbekistane si volia nástupcu zosnulého prezidenta Karimova

TA3 TASR
4.12.2016 09:42

V Uzbekistane sa konajú prezidentské voľby. Voliči si budú môcť vybrať zo štyroch kandidátov. Voľby sa konajú po tom, čo v septembri zomrel prvý prezident Uzbekistanu Islam Karimov.

Favoritom je premiér

Favoritom volieb je premiér a úradujúci prezident Šavkat Mirzijojev, ktorého nominovalo Hnutie podnikateľov a zamestnávateľov - Liberálnodemokratická strana Uzbekistanu.

Mirzijojev má troch rivalov: Ľudovodemokratická strana Uzbekistanu nominovala Chotamjona Ketmonova, Demokratická strana národnej obrody Uzbekistanu Sarvara Otamuradova a Demokratická strana sociálnej spravodlivosti Narimona Umarova.

Volebné miestnosti sa otvorili o 6.00 h miestneho času a uzatvoria ich o 20.00 h. Celkovo úrady otvorili 9378 volebných miestností vrátane 44 na diplomatických zastupiteľstvách v 28 krajinách, informovala agentúra TASS.

V úrade do dvoch mesiacov

V súlade so zákonom budú voľby vyhlásené za platné, ak sa ich zúčastní aspoň 33 percent z celkového počtu právoplatných voličov. Víťazom volieb sa stane ten kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu hlasov. Ak z prvého kola nevzíde víťaz, uskutoční sa druhé kolo hlasovania.

Ústredná volebná komisia plánuje oznámiť priebežné výsledky krátko po skončení hlasovania. Podľa zákona by mali byť konečné výsledky zverejnené do desiatich dní.

Novozvolený prezident sa ujme úradu do dvoch mesiacov od oznámenia konečných výsledkov ústrednou volebnou komisiou. Inaugurácia a prísaha sa uskutoční na zasadaní parlamentu.

Funkčné obdobie uzbeckého prezidenta je päť rokov. Podľa ústavy jedna osoba nemôže zastávať úrad prezidenta viac ako dve po sebe idúce funkčné obdobia. Islam Karimov na predĺženie svojho obdobia využil právne kľučky. Uzbekistanu vládol ako prezident od roku 1991, keď krajina získala nezávislosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok