Vyhorená budova v Oaklande bola pred večierkom predmetom vyšetrovania

TA3 ČTK
4.12.2016 08:54

Budova v kalifornskom Oaklande, v ktorej si požiar počas tanečnej párty vyžiadal najmenej 24 mŕtvych, bola už pred večierkom predmetom vyšetrovania. Tri týždne pred požiarom mesto začalo vyšetrovať, či v objekte nelegálne nežijú ľudia.

Počet obetí môže byť vyšší

Budova bola totiž vyhradená ako skladisko a nebola určená na bývanie. Podľa agentúry DPA to na tlačovej konferencii vyhlásil miestny predstaviteľ Darin Ranelletti. Úrady sa obávajú, že počet obetí nešťastia by mohol stúpnuť až na 40.

Areál, ktorý zachvátili plamene, fungoval podľa médií ako umelecká kolónia a údajne tam bývalo až niekoľko desiatok osôb. V čase nešťastia sa tam konal koncert kapely Golden Donna a ďalších skupín.

Predstaviteľ oaklandského plánovacieho úradu Ranelletti uviedol, že pre podobné kultúrne podujatie v komerčnom objekte bolo potrebné žiadať o povolenie. Žiadne takéto povolenie ale mesto nevydalo, dodal.

Hlásia nezvestných

Podľa rôznych zdrojov bolo v okamihu vypuknutia požiaru v budove 50 až 100 ľudí. Podľa úradov je stále asi 25 z nich nezvestných. Hoci sa plamene podarilo uhasiť, problémom je podľa hasičov narušená statika stavby, ktorá bráni vykonať dôkladnú prehliadku priestorov.

Väčšina obetí zrejme zahynula na druhom poschodí, do ktorého sa navyše zrútila strecha. Jedinou možnosťou úniku odtiaľ bolo provizórne schodisko vyrobené z prepravných paliet. Budova navyše nemala samohasiaci systém, ktorý by sa automaticky v prípade požiaru spustil.

Chýbali tiež hlásiče dymu. Na obyvateľov budovy sa polícii už skôr sťažovali susedia. Tí upozorňovali na hromadiace sa odpadky pred objektom, ktoré podľa nich mohli predstavovať nebezpečenstvo.

Témy: požiar obeť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok