Demonštranti vyšli do ulíc Viedne, Hofera vidia ako antidemokrata

TA3 ČTK
3.12.2016 22:21

Deň pred konaním opakovaného druhého kola prezidentských volieb za veľkej mediálnej pozornosti centrom Viedne prešiel pochod na protest proti kandidátovi Slobodnej strany Rakúska Norbertovi Hoferovi.

Na demonštrácii, ktorú usporiadala skupina antifašistických organizácií, sa zúčastnilo asi 100 prevažne mladých ľudí. Pochod zablokoval zhruba na 20 minút jednu z hlavných dopravných tepien v centrálnej časti metropoly. K očakávanému dopravnému chaosu však nedošlo. Pochod sa začal na Mariahilfer Strasse pri pomníku Marcusa Omofuma, nigérijského žiadateľa o azyl, ktorý v roku 1999 zomrel pri leteckej deportácii z Rakúska.

Potom demonštranti prešli k sídlam nacionalistických spolkov Bruna Sudetia a Silesia, ktorých členovia majú blízko k FPÖ. Členom jedného z týchto spolkov, ktoré vznikli v 19. storočí ako liberálne študentské organizácie a ktoré sa teraz hlásia k nemeckému nacionalizmu, patrí aj samotný kandidát na prezidenta Hofer. Pokojný pochod, ktorý sprevádzala stovka policajtov a niekoľko policajných vozov, skončil pred ústredím FPÖ blízkosti viedenskej radnice.

"V nedeľu by sa mohol do čela západoeurópskej krajiny dostať antidemokrat," povedal hlavný organizátor demonštrácie David Albro. "FPÖ je podľa nás nástupníckou organizáciou NSDAP," dodal s odkazom na Hitlerovu nacionálne socialistickú stranu.

Témy: Viedeň Rakúsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok