Podčiarknuté, zrátané. Vianočná hostina vyjde Britov tento rok viac

TA3 TASR
3.12.2016 11:48

A je to tu. Britská spoločnosť Mintec sa každý rok o tomto čase snaží vyčísliť, ako stúpnu či klesnú výdavky ostrovných domácností na vianočné sviatky oproti minulému roku. A nemá pre obyvateľov Spojeného kráľovstva dobrú správu.

Podčiarknuté, zrátané. Vianočná hostina vyjde Britov tento rok viac
SITA/AP

Puding zdražie až o 21 %

Celkové náklady na vianočné menu, tzv. Mintec Christmas Index 2016, sa totiž zvýšia medziročne o 1 %, pričom cena tradičného vianočného pudingu "vyskočí" až o 21 %. Za drahší puding môže najmä oslabenie libry. Na druhej strane, tohoročné Vianoce stále vyjdú Britov menej ako v rokoch 2013 a 2014.

Výraznejšiemu zvýšeniu tohoročných nákladov na sviatočnú hostinu zabránil pokles cien moriakov. Ale maslo je najdrahšie za päť rokov a stúpli aj ceny bravčového mäsa, zemiakov, cibule a ďalšej zeleniny a ovocia, najmä z dovozu, vrátane sušených hrozienok na vianočný puding.

A hoci moriak zaberá na prestretom sviatočnom stole na prvý pohľad najviac miesta, drahšia zelenina zaberá zhruba polovicu taniera. Vianočný puding je síce len sladkou bodkou na záver, ale práve ten zdražie tento rok najviac. Hrozienka, jednu z hlavných ingrediencií pudingu, musia totiž Briti dovážať a libra po referende o Brexite výrazne oslabila, čo sa premietne do nákladov na puding.

Obchodníci chcú zarobiť

Aj ceny cukru v Spojenom kráľovstve tento rok stúpli a maslo je najdrahšie za päť rokov. Jedine cena mandlí je nižšia, vďaka vyhliadkam na dobrú úrodu v Kalifornii, ktorá patrí medzi najväčších exportérov mandlí.

Podčiarknuté, zrátané, Vianoce sa blížia a úmerne so skracovaním času do sviatkov sa budú zvyšovať ceny jednotlivých položiek. Obchodníci chcú totiž zarobiť a dopyt je tiež jeden z faktorov, ktorý ovplyvňuje vývoj cien. Takže tým najlepším riešením pre Britov v súčasnej situácii pravdepodobne je nakúpiť všetko potrebné v dostatočnom predstihu, kým to nebude stáť ešte viac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok