Trump telefonoval s taiwanskou prezidentkou. Ohrozil politiku jednej Číny?

TA3 ČTK
3.12.2016 09:36

Novozvolený americký prezident Donald Trump nadviazal kontakt s Taiwanom. Pochválil sa tým na sociálnej sieti Twitter. Vraj mu telefonovala prezidentka Cchaj Jing-wen, aby mu zablahoželala k zvoleniu. Na to okamžite reagovala Čína, ktorá považuje Taiwan za svoje územie.

Základom sú korektné vzťahy

Išlo o prvý takýto kontakt od konca 70. rokov. Čínske ministerstvo zahraničia proti telefonátu protestovalo a vyzvalo USA na pokračovanie v politike jednej Číny. Tú Washington praktizuje od roku 1979, keď USA prerušili oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom. Biely dom oznámil, že na doterajšom postoji USA sa Trumpovým telefonátom nič nemení.

Čínske ministerstvo zahraničia oznámilo, že kvôli telefonátu podalo protest k "relevantnej strane" v Spojených štátoch. Ďalej uviedlo, že základom americko-čínskych vzťahov je politika jednej Číny, a vyzvalo Spojené štáty, aby sa tejto politiky držali. USA by podľa Pekingu mali tiež obozretne zaobchádzať s taiwanskou otázkou, aby sa vyhli zbytočnému narušeniu čínsko-amerických vzťahov.

USA postoj nemení

Šéf čínskej diplomacie Wang I už predtým označil telefonát za "malý trik Taiwanu" a vyjadril nádej, že USA "nezmení politiku jednej Číny, ktorú dlhodobo vyznávajú vlády Spojených štátov". Wang I tiež pripomenul, že s čínskym prezidentom hovoril Trump už krátko po svojom víťazstve v prezidentských voľbách. V tomto rozhovore podľa Wanga Trump vyzdvihol Čínu ako veľkú krajinu.

Biely dom, ktorému stále šéfuje prezident Barack Obama, k telefonátu uviedol, že sa nič nemení na postoji USA a ich "politike jednej Číny". "Zostávame pevne oddaní politike jednej Číny," uviedol hovorca Obamovej Národnej bezpečnostnej rady Ned Price. "Naším základným záujmom sú mierové a stabilné vzťahy cez Taiwanský prieliv," dodal.

trump-donald-1140-px-sita-ap_0a000002-a44e-809d.jpg

Telefonát si dohodli

Podľa Taiwanu by Čína mala na rozhovor Trumpa s prezidentkou nazerať s rozvahou. "Vyzývame Čínu, aby sa postavila novej situácii v ázijsko-tichomorskom regióne a spolupracovala s nami na rozvíjaní priaznivých vzťahov novým spôsobom, ktorý prispeje k mieru, prosperite a stabilite regiónu," uviedol taiwanský vládny orgán, ktorý má na starosti vzťahy s Čínou.

Trumpova hovorkyňa Hope Hicksová telefonát medzi Trumpom a taiwanskou prezidentkou potvrdila. Podľa nej obaja štátnici konštatovali, že "medzi Taiwanom a USA existujú blízke hospodárske, politické a bezpečnostné vzťahy". Trump neskôr na twitteri zdôraznil, že iniciatíva vzišla od Cchaj Jing-wen. "Prezidentka Taiwane mi zatelefonovala, aby mi zablahoželala k získaniu prezidentského úradu. Ďakujem!" napísal Trump na twitteri. Cchaj na to vzápätí reagovala s tým, že "obe strany sa na kontakte vopred dohodli".

Historicky prvý kontakt

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom, ak by ostrov vyhlásil samostatnosť. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 v podstate nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany. Taiwan uznáva len 22 krajín sveta.

Jeden z predstaviteľov zastupiteľského úradu Taiwanu vo Washingtone uviedol, že Trumpov rozhovor znamená "historicky" prvý kontakt medzi americkým a taiwanským vodcom od prerušenia diplomatických vzťahov medzi Washingtonom a Tchaj-pejom v roku 1979. Od tej doby udržiavajú USA s Taiwanom len neoficiálne vzťahy, Washington ale naďalej dodáva Tchaj-peji zbrane, "aby jej pomohol udržať schopnosť sa brániť". Trump tiež na to na twitteri poukázal. "Je zaujímavé, že Spojené štáty predávajú Taiwanu vojenský materiál za miliardy dolárov, a ja by som pritom nemal prijať blahoprajný telefonát," napísal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok