Ministerstvo obrany chce zatraktívniť dobrovoľnú vojenskú prípravu

TA3 TASR
2.12.2016 13:18

Ministerstvo obrany chce zatraktívniť dobrovoľnú vojenskú prípravu, preto pripravilo zmeny v zákone. Zvýši sa napríklad finančný príspevok počas absolvovania výcviku. Pilotný projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy ukončilo 31 absolventov. Ministerstvo očakávalo vyšší záujem.

Viac peňazí a kratší čas

Pôvodne sa do pilotného projektu prihlásilo 129 ľudí, ale časť z nich neprešla zdravotnou prehliadkou, psychotestmi, alebo nepredložila doklady potrebné pre zaradenie do prípravy.

„V žiadnom prípade uvedenú záležitosť nepovažujem za nejaký neúspech. Samozrejme, by sme uvítali väčší počet záujemcov, ale pretože to bol pilotný projekt, museli sme uvedenú záležitosť otestovať, čo sa nám aj podarilo,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš.

Rezort navrhuje napríklad zmeny v trvaní výcviku. Z pôvodných 12 týždňov budú dobrovoľníci cvičiť 11 týždňov. Zvýšiť by sa mal aj finančný príspevok počas trvania výcviku. A to zo súčasných približne 375 eur na asi 575 eur. Absolventi výcviku budú mať po novom garantovaný aj ľahší prístup do armády, policajného zboru či k hasičom.

Budúci rok sa výcvik nekoná

Výcvik dobrovoľníkov v budúcom roku nebude. „Rozhodli sme sa v roku 2017 výcvik nevykonať, ale vykonať ho až na základe motivačných benefitov v roku 2018,“ dodal Gajdoš. V roku 2017 sa rezort obrany chce zamerať na ďalší projekt, a to výcvik aktívnych záloh. Ten by mal prebehnúť v máji. Do tohto projektu sa prihlásilo 87 záujemcov, nastúpiť by malo približne 40.

Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy je určený pre ľudí, ktorí chcú absolvovať vojenský výcvik a získať základné vedomosti a zručnosti potrebné pre plnenie úloh ozbrojených síl a krízového manažmentu.

V rámci výcviku získa absolvent základné vedomosti a zručnosti napríklad z taktiky, streľby z ručných zbraní, orientácie v teréne, zdravotníckej prípravy, topografickej prípravy. Zároveň tiež dosiahne vyššiu fyzickú a psychickú pripravenosť, sebadisciplínu a lepšie zvládne stresové a záťažové situácie. Počas výcviku získa absolvent vedomosti aj z vojenských odborností ako strelec, ženista alebo spojár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok