Kardináli poslali pápežovi otázku, Vatikán hovorí o škandále

TA3 ČTK
2.12.2016 07:26

Za veľmi vážny škandál označil predseda jedného z najvyšších súdov rímskokatolíckej cirkvi otvorený list štvorice kardinálov, ktorým žiadajú pápeža o objasnenie jeho názoru na rozvedených. Kardináli z Nemecka, Talianska a USA Františkovu odpoveď na svoju pôvodnú otázku nedostali, preto s ňou vyšli na verejnosť.

Kardináli poslali pápežovi otázku, Vatikán hovorí o škandále
SITA/AP

"To, čo urobili, je veľmi vážny škandál," povedal Pio Vito Pinto, dekan Rímskej roty, jedného z najvyšších súdov rímskokatolíckej cirkvi. "Ktorú cirkev bránia títo kardináli? Pápež je verný učeniu Kristovmu," dodal podľa agentúry DPA.

Kardináli v septembri požiadali listom Františka, aby objasnil niekoľko častí svojho dokumentu o rodine nazvanom Amoris Laetitia (Radosť lásky). Podľa kardinálov sú nejednoznačné najmä pasáže týkajúce sa rozvedených.

Kardináli sa pápeža napríklad spýtali, či sa svätého prijímania skutočne môžu vo výnimočných prípadoch zúčastniť aj rozvedení, ktorí znovu uzavreli manželstvo.

Keď František kardinálom neodpovedal, napísali v novembri otvorený list, aby o svojej iniciatíve informovali "celý Boží ľud". Pod listom sú podpísaní Walter Brandmüller a Joachim Meisner z Nemecka a ďalej Carlo Caffarra z Talianska a Raymond Burke z USA. Žiadny z nemeckých kardinálov sa podľa DPA nechcel ku kritike z Vatikánu vyjadriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok