Ruská kozmická loď sa rozpadla v atmosfére, niesla zásoby na ISS

TA3
2.12.2016 00:06

Ruská nepilotovaná nákladná kozmická loď Progress sa počas letu k Medzinárodnej vesmírnej stanici rozpadla v atmosfére v dôsledku bližšie nešpecifikovaného zlyhania, oznámila ruská kozmická agentúra Roskosmos.

Ruská kozmická loď sa rozpadla v atmosfére, niesla zásoby na ISS
youtube.com/Alexander Nomerkov

Stratili spojenie

Podľa vyjadrenia Roskosmosu sa loď rozpadla vo výške 190 kilometrov nad odľahlou oblasťou Tuvianskej republiky Ruskej federácie. Väčšina lode zhorela pri vstupe do atmosféry a zvyšky dopadli na zem v neobývanej oblasti na juhu Sibíri, pri hraniciach s Mongolskom.

Loď Progress MS-04 odštartovala podľa plánu o 20.51 h miestneho času (15.51 h SEČ) z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Na ISS, kam mala doraziť v sobotu, mala dopraviť 2,5 tony paliva, vody, jedla a ďalších zásob. Podľa Roskosmosu všetko fungovalo normálne, kým 383 sekúnd (šesť minút a 23 sekúnd) po štarte stratilo riadiace stredisko s loďou spojenie.

Štart kozmickej lode

Dôsledky nebudú

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír vo vyhlásení uviedol, že zásoby potravín na ISS sú na dobrej úrovni a nech sa stalo s Progressom čokoľvek, nebude to mať dôsledky pre šesťčlennú posádku ISS. Nákladná loď Progress je využívaná už vyše 40 rokov. Jej súčasná verzia je plne digitálna a má vylepšený systém spojenia s vesmírnou stanicou.

Na ISS sú v súčasnosti astronauti NASA Shane Kimbrough a Peggy Whitsonová, Rusi Sergej Ryžikov, Andrej Borisenko and Oleg Novickij a Francúz Thomas Pesquet z Európskej vesmírnej agentúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok