Obama prijal laureátov Nobelovej ceny, Bob Dylan neprišiel

TA3 TASR
1.12.2016 08:15

Prezident USA Barack Obama prijal v Bielom dome štyroch laureátov Nobelovej ceny. Spevák Bob Dylan medzi nimi nebol.

Obama prijal laureátov Nobelovej ceny, Bob Dylan neprišiel
SITA/AP

Britskí vedci v USA

Obama využil stretnutie v Oválnej pracovni na to, aby pripomenul, že Amerika je jedinečná vo svojej schopnosti prilákať talenty z celého sveta, aby študovali na jej univerzitách.

Obama sa stretol s britskými vedcami pôsobiacimi v USA Duncanom Haldanom a J. Michaelom Kosterlitzom, ktorým udelili tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziku, s laureátom Nobelovej ceny za ekonómiu - Britom Oliverom Hartomy a so sirom J. Fraserom Stoddartom - laureátom Nobelovej ceny za chémiu.

Obama vyhlásil, že ich práca bude viesť k novým produktom a technológiám, z ktorých určité ešte ani nemožno predvídať, a budú inšpirovať nové generácie odborníkov či vedcov.

Dylan neúčasť nevysvetlil

Dylanovi udelili Nobelovu cenu za literatúru 2016, ale na slávnostnom odovzdávaní sa osobne nezúčastní. Pravdepodobne však pricestuje do Štokholmu na budúci rok a vtedy zrejme verejne vystúpi s tzv. nobelovskou prednáškou.

Počas stredy sa veľa špekulovalo, či Dylan vynechá stretnutie s prezidentom v Bielom dome. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest však na tlačovom brífingu ešte pred schôdzkou vyhlásil: "Žiaľ, tí z vás, čo si nad tým lámete hlavu, musím povedať, že Bob Dylan v Bielom dome nebude, takže každý si môže dať pohov."

Earnest doplnil, že Dylan neuviedol dôvod svojej neúčasti. Avšak hovorca poznamenal, že Dylan a prezident sa stretli už v minulosti a "prezident mal zo stretnutia radosť". Obama udelil v roku 2012 spevákovi a skladateľovi Prezidentskú medailu slobody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok