Podmienky na registráciu cirkvi sa sprísnia, zmeny schválil parlament

TA3 TASR
30.11.2016 14:57

Podmienky na registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti sa od januára sprísnia. Poslanci totiž schválili novelu o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS.

Chcú získať príspevky

Po novom by mali cirkvi a náboženské spoločnosti, ktoré sa chcú na Slovensku zaregistrovať, mať aspoň 50.000 plnoletých členov - občanov s trvalým pobytom na Slovensku. V súčasnosti treba na registráciu 20.000 členov.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností s hlavným cieľom registrácie – získania finančných príspevkov od štátu," uvádza SNS v dôvodovej správe.

Pripomína, že registráciou získava náboženský subjekt výhody vrátane možnosti žiadať štát o finančné príspevky. Štát má podľa SNS právo určiť registračné podmienky, ktoré spĺňajú tie náboženské subjekty, ktorých vieru vyznáva nie zanedbateľný počet občanov.

Neobmedzuje náboženskú slobodu

Predseda klubu SNS Tibor Bernaťák vyzdvihol, že zákon prešiel s podporou 101 hlasov. Okrem koalície zaň hlasovali poslanci ĽSNS a Sme rodina vrátane odídencov z klubu Borisa Kollára.

Národniari zdôrazňujú, že právna norma neobmedzuje náboženskú slobodu jednotlivca, iba má zabrániť špekulatívnym registráciám cirkví. Majú informácie o tom, že na Slovensku môže dôjsť k zaregistrovaniu špekulatívnej cirkvi.

Predseda SNS a NRSR Andrej Danko ešte 12. januára 2015 prezentoval schválené opatrenie ako jeden z krokov proti islamizácii krajiny. Bernaťák na otázky k Dankovým vyjadreniam zopakoval, že cieľom zákona je "zabránenie špekulatívnej registrácie akejkoľvek cirkvi".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok