Vybuchujúce mušle aj cigary. Toto sú najkurióznejšie pokusy zabiť Castra

TA3 ČTK
26.11.2016 16:45

Neuveriteľných vyše 630 pokusov zabiť Fidela Castra údajne podnikli jeho nepriatelia - niektoré ako keby vypadli z filmov o agentovi 007 Jamesovi Bondovi. A všetky boli márne, Fidel Castro prežil a zomrel až vo veku 90 rokov.

Vybuchujúce mušle aj cigary. Toto sú najkurióznejšie pokusy zabiť Castra
SITA/AP

Vybuchujúce cigary alebo oholenie

V roku 2006 na tému atentátov vznikol britský dokumentárny film 638 spôsobov, ako zabiť Castra a sám kubánsky vodca raz na tému útokov na svoj život poznamenal: "Keby prežitie pokusov o zabitie bolo olympijskou disciplínou, potom by som vyhral zlatú medailu." Britský denník Daily Mail vybral najzaujímavejšie a najkurióznejšie príklady proticastrovských úkladov.

S nápadom vybuchujúcich cigár vraj prišiel newyorský policajný dôstojník. Jedna cigara mala obsahovať toľko trhaviny, že by Castrovi hladko odtrhla hlavu.

Oholenie. Áno, čítate správne. Plán staval na tom, že by Castro mohol byť, alebo aspoň budiť dojem, že je oslabený, keby mu vypadali všetky vlasy a fúzy. Preto Američania zvažovali možnosti, ako mu prepašovať chemikálie do topánok alebo opäť, klasicky, do cigary.

Otrávený koktail, osudová žena alebo neoprén

Pokus s otráveným mliečnym koktailom mal zrejme najbližšie k tomu, pripraviť Castra o život. Ale pilulka s jedom, ktorá mala skončiť v nápoji, uviazla v mrazničke, kde bola pred použitím schovaná. Keď sa ju k vražde ochotný čašník pokúsil vybrať, roztrhla sa.

Marita Lorenzová, jedna z mnohých Castrových mileniek, sa údajne dohodla so CIA, že Castrovi podá kapsule s jedom. Ukryla ich vo svojom pleťovom kréme. Nešťastnou náhodou sa rozpustili.

Otrávený neoprén má tiež svojský potenciál. Existoval vraj plán CIA podstrčiť Castrovi neoprénový oblek naplnený smrtiacimi spórami a baktériami počas invázie v Zátoke svíň.

Mušle, ďalšie cigary, pero aj LSD

Pokus s mušľami staval na láske kubánskeho prezidenta k potápaniu. Výbušné zariadenie bolo umiestnené do lastúry krídlatca veľkého, ktorá bola upravená tak, aby prilákala pozornosť kubánskeho vodcu.

CIA sa nevzdávala potenciálu, ktorý v sebe niesli povestné Castrove cigary. Údajne sa Castrovi pokúsila podstrčiť cigaru naplnenú jedovatým botulínom. Najala na to dvojitého agenta, ktorý sa vraj zľakol a úlohu nesplnil.

Odvážnym a invenčným plánom bolo aj umiestniť do pera jed v injekčnej striekačke tak tenkej, že by si Castro jej pichnutie vôbec nevšimol.

Pokus s LSD bol skôr zameraný na snahu znemožniť Castra pred vlastným ľudom, než ho zabiť. V pláne bolo nastriekať látku podobnú LSD do štúdia počas rozhlasového rozhovoru. Prípravok mal ovplyvniť Castrovo správanie a vyvolať tak u Kubáncov obavy o vodcovo zdravie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok