Aké sú Trumpove plány s Európou? Ministri sa stretli narýchlo

TA3 ČTK
14.11.2016 11:17

Európska únia musí vynaložiť viac na obranu a trvať na záväzkoch súvisiacich so zmenami klímy a iránskym jadrovým programom. Zhodli sa na tom ministri zahraničných vecí Únie na rokovaní v Bruseli. Stretnutie, ktoré pokračuje rozhovormi o Turecku, bolo však najmä o novom americkom prezidentovi.

Potrebujú presne pochopiť postoj USA

Ministri zahraničia členských krajín Európskej únie v Bruseli pri večeri preberali, čo pre Európu plynie z víťazstva republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Neformálne stretnutie, zvolané narýchlo šéfkou únijnej diplomacie Federicou Mogheriniovou, ale vynechali britský minister zahraničia Boris Johnson i jeho francúzsky kolega Jean-Marc Ayrault.

Pri odchode mnohí z účastníkov hovorili o význame posilnenia samostatných kapacít EÚ v oblastiach ako je obrana a bezpečnosť. Mogheriniová novinárom povedala, že všetci sa zhodli na potrebe posilňovať transatlantické vzťahy. "EÚ a USA sú kľúčoví partneri a z európskej strany partnermi chceme byť aj naďalej," zdôraznila. Pripomenula tiež problémy ako sú klimatické zmeny či nešírenie jadrových zbraní, ale aj obchodnú problematiku a spoločné riešenie kríz. "Tešíme sa na silné partnerstvo s novou administratívou," povedala. Budúceho amerického ministra zahraničia chce pozvať do Bruselu na rokovania s EÚ čo najskôr.

Belgický minister zahraničia Didier Reynders pri odchode povedal, že Európa potrebuje presne pochopiť postoj Spojených štátov ku kľúčovým otázkam od obrany a medzinárodných vzťahov cez globálne otepľovanie, problematiku migrácie až po boj s terorizmom a bezpečnosť. Zdôraznil, že ministri dali najavo rešpekt k voľbám a demokratickému rozhodnutiu voličov v USA.

Johnson: Prestaňte to vnímať osudovo

"Bez ohľadu na to, aká je v Amerike vláda, vieme dlho, že Európa musí pridať v oblastiach ako je bezpečnosť a obrana," upozornil Reynders a podobne sa vyjadrili aj ďalšie ministri. Jeho poľský kolega Witold Waszczykowski napríklad podotkol, že Európska únia by rovnako ako NATO mala vedieť reagovať na hrozby prichádzajúce zo všetkých strán.

Podľa šéfa rakúskej diplomacie Sebastiana Kurze bude ale postoj novej americkej administratívy na mnohé otázkam zrejmý až za niekoľko týždňov či mesiacov. Do Bruselu nedorazili ani ministri z Írska, Maďarska a stredomorskej Malty. Chýbajúcich členov vlád väčšinou zastupovali ich veľvyslanci.

Britský minister Johnson svoje rozhodnutie nevečerať s kolegami oznámil už v piatok. Uistil však, že dorazí na riadne plánovanú ministerskú radu. Svojim európskym partnerom zástanca britského odchodu z únie odkázal, že by mali prestať vnímať výsledok amerického hlasovania "osudovo a pochmúrne".

Šokovaná Únia

Večeru zvolala Mogheriniová potom, čo Trump v utorok porazil demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú. Podľa diplomatov vyšiel popud k demonštrácii únijnej jednoty z Berlína a tento fakt sa vraj "nemusel každému pozdávať". "Bolo by zvláštne, keby sme sa stretli v Bruseli a nepreberali to, čo teraz preberá každý," podotkol slovenský minister Miloslav Lajčák.

Európsku úniu ale Trumpov triumf podľa všetkého šokoval. Okrem iného preto, že politici ani diplomati si doteraz neboli vôbec istí, aké ciele a plány má muž, ktorý sa v januári ujme prezidentskej funkcie po Barackovi Obamovi. Predsedovia Európskej komisie a Európskej rady Jean-Claude Juncker a Donald Tusk Trumpa pozvali na summit s EÚ najskôr, ako to bude možné. Trump Úniu zneistel svoju rétorikou v predvolebnej kampani, keď okrem iného spochybnil aj americké záväzky voči spojencom v NATO. ZNepokojené je najmä Pobaltie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok