Bulhari si zvolili proruského kandidáta, premiér podá demisiu

TA3 TASR
13.11.2016 23:39

Opozičný kandidát Rumen Radev sa stal jasným víťazom nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb v Bulharsku. Jeho víťazstvo pravdepodobne povedie k rozpadu vlády, keďže premiér Bojko Borisov avizoval, že v prípade Radevovho víťazstva podá demisiu.

Premiér zagratuloval Radevovi

Bulharský konzervatívny premiér Bojko Borisov oznámil, že odstúpi budúci týždeň z funkcie, pretože kandidátka jeho strany neuspela v prezidentských voľbách a jeho vláda stratila podporu občanov.

Borisov súčasne gratuloval Rumenovi Radevovi, nestraníkovi podporovanému opozičnými socialistami, ktorý jasne zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb nad kandidátkou vládnucej strany GERB Ceckou Cačevovou. Za nestraníka podporeného socialistami hlasovalo 59,08 percenta zúčastnených voličov, jeho súperka z vládnucej strany GERB dostala len 36,34 percenta hlasov, oznámila ústredná volebná komisia.

Oficiálne konečné výsledky by mali vyhlásiť najneskôr do utorkového večera. Bývalý veliteľ bulharských vzdušných síl, generál v zálohe Radev by sa mal ujať funkcie prezidenta 22. januára 2017, píše agentúra DPA.

Radev je považovaný za politika, ktorý si praje užšie vzťahy Bulharska s Ruskom. Na tlačovej konferencii pred týždňom však pred novinármi odmietol tvrdenia o tom, že spochybňuje členstvo svojej krajiny v NATO či EÚ. Radev počas kampane opakovane povedal, že by dodržal záväzky Bulharska v EÚ, vyzýval však na zrušenie sankcií voči Rusku a argumentoval, že "byť proeurópsky neznamená byť protiruský".

Rezignácia nie je prekvapením

Oznámenie Borisova, ktorého strana za posledných desať rokov vyhrala všetky celoštátne voľby v Bulharsku, nie je prekvapením, pretože rezignáciu prisľúbil v prípade, ak kandidátka GERB nezvíťazí vo voľbách prezidenta. Doterajší premiér tiež zdôraznil, že sa nebude snažiť o vytvorenie novej koalície v súčasnom parlamente.

Nie je zatiaľ jasné, či sa socialisti pokúsia sformovať novú vládu za súčasných pomerov v parlamente alebo sa budú snažiť o predčasné voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok