Britskí Liberálni demokrati chcú zablokovať spustenie rokovaní o Brexite

TA3 TASR
11.11.2016 20:53

Britskí Liberálni demokrati oznámili, že budú hlasovať proti začatiu rozhovorov o vystúpení krajiny z EÚ. Svoj postoj by táto opozičná strana zmenila len vtedy, ak by britská vláda prisľúbila vypísanie nového referenda o podmienkach Brexitu ešte pred odchodom krajiny z Únie

Chcú nové referendum

Britská premiérka Theresa Mayová chcela spustiť "rozvodové konanie" medzi Britániou a EÚ do konca marca budúceho roku. Britský súd však nedávno rozhodol, že premiérka nemôže oficiálne požiadať o opustenie z EÚ bez súhlasu parlamentu. Mayovej vláda sa voči tomuto rozsudku odvolala. Prípadom by sa mal zaoberať v decembri Najvyšší súd.

Niektorí proeurópski britskí zákonodarcovia sa v tejto súvislosti snažia získať podporu na zastavenie Brexitu. Líder liberálnych demokratov Tim Farron, povedal, že jeho strana bude hlasovať proti aktivovaniu článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý je oficiálnym spúšťačom pre odchod z Únie.

Svoj postoj by liberáli zmenili len vtedy, ak by voliči dostali príležitosť "vyjadriť sa v novom referende, ktoré by sa týkalo podmienok dohody" medzi Britániou a EÚ.
Farron poukázal na to, že hoci sa voliči v júni vyslovili pre odchod z Únie, nerozhodli o tom, ako má vyzerať budúci vzťah Británie so zvyšnými 27 členskými štátmi. Farron vyhlásil, že je nevyhnutné vypísať nové referendum, aby v konečnom dôsledku britským voličom nikto nenanútil niečo, o čom oni sami nerozhodli.

Voliči rozhodli

Liberálni demokrati majú v 650-člennej dolnej komore britského parlamentu iba osem kresiel. Zámer hlasovať proti začatiu rokovaní o Brexite však vyjadrili aj niektorí členovia Labouristickej strany, ktorá je najsilnejším opozičným zoskupením.

Britská vláda tvrdí, že ďalšie referendum nevypíše. Minister pre Brexit David Jones obvinil opozíciu z "pokusu prekaziť a zvrátiť rozhodnutie, ktoré bolo prijaté 23. júna", teda v deň, keď britskí voliči odhlasovali vystúpenie krajiny z EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok