Georgievová odchádza z Bruselu do vedenia Svetovej banky

TA3 TASR ČTK
28.10.2016 21:33

Podpredsedníčka Európskej komisie Kristalina Georgievová sa vzdá svojho postu v exekutíve EÚ, aby mohla začať pôsobiť vo funkcii výkonnej riaditeľky Svetovej banky.

Budú vyberať nového kandidáta

Európska komisia v tejto súvislosti potvrdila, že Kristalina Georgievová, ktorá v kolégiu komisárov zastupovala Bulharsko, podá demisiu a svojej novej funkcie vo Svetovej banke sa ujme 2. januára 2017. Jej portfólio - zodpovednosť za rozpočet EÚ a ľudské zdroje - dočasne preberie nemecký eurokomisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Gunther Oettinger.

Georgievovej pozícia v Bruseli je dôležitá hlavne z hľadiska diskusií o rozpočte EÚ po tom, ako Spojené kráľovstvo oficiálne oznámi odchod z EÚ. Kristalina Georgievová sa na prelome septembra a októbra uchádzala aj o pozíciu generálneho tajomníka OSN, ktorú nakoniec získal portugalský expremiér António Guterres.

Bulharsko teraz musí do Európskej komisie vybrať nového kandidáta, ktorý však nemusí dostať to isté portfólio a podpredsednícku funkciu ako mala Georgievová. Zároveň bude musieť prejsť procesom vypočúvania vo výboroch Európskeho parlamentu. O pracovnom zaradení budúceho bulharského komisára alebo komisárky rozhodne šéf EK Jean-Claude Juncker.

Návrat do Svetovej banky

Bulharská politička bola členkou Európskej komisie sedem rokov. V tej minulej, vedenej José Barrosom, zodpovedala za medzinárodnú spoluprácu a humanitárnu pomoc. Ona sama pripomenula, že v roku 2010 do komisie prišla práve zo Svetovej banky, kedy za sebou nechala prácu, ktorú mala rada.

"Nemohla som odmietnuť príležitosť vrátiť sa do oblasti, ktorá ma napĺňa," uviedla teraz. Sľúbila tiež Junckerovi, že až do Nového roka bude plniť svoje povinnosti v komisii. Najdôležitejšími je rozbiehajúce sa vyjednávanie medzi krajinami EÚ, europarlamentu a komisiou o podobe únijného rozpočtu na budúci rok. Medzi tými, ktorí jej odchod z komisie ľutovali, bola napríklad jej kolegyňa zodpovedná za obchod Cecilia Mamlströmová alebo vplyvný šéf Junckerovho kabinetu Martin Selmayr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok