Oslavy v Česku sprevádzali protesty, politici sa nechceli stretnúť so Zemanom

TA3 ČTK
28.10.2016 19:16

Vznik štátu, ale aj zánik monarchie si pri príležitosti štátneho sviatku pripomínali ľudia v Česku. Oslavy boli však najvyhrotenejšie v celej histórii moderného štátu. V Prahe demonštrovali ľudia proti vláde, inde zase zaznela kritika Hradu.

Kritizovali republiku i Zemana

Zatiaľ čo napríklad pri pamätníku na pražskom Vítkove si predstavitelia republiky pripomínali vznik československého štátu, na Václavskom námestí desiatky ľudí spomínali na monarchiu. Niesli transparenty s nápismi "Nech žije kráľovstvo" alebo "Áno demokracii, áno monarchii, nie republike". Priaznivci obnovenia monarchie sa potom za sprievodu dychovej kapely vydali na pochod k Malostranskému námestiu.

V centre Prahy tiež demonštrovala asi stovka priaznivcov Českej strany národnosocialistickej. Kritizovali vládu - napríklad za elektronickú evidenciu tržieb - a tiež EÚ, USA či migráciu. Vykrikovali "Preč s vládou, ktorá zapredáva národ", "Nech žije Zeman" alebo "Nech žije národ". Predseda strany Karel Janko v prejave označil EÚ za fašistickú organizáciu.

Na niekoľkých miestach zasa ľudia kritizovali prezidenta Miloša Zemana, hlavne kvôli sporu okolo neudelenia vyznamenania Jiřímu Bradymu, príbuznému ministra kultúry Daniela Hermana. Podľa Hermana Zeman odmietol Bradyho vyznamenať po stretnutí ministra s tibetským duchovným dalajlámom, kvôli ktorému Čína hrozila Česku zhoršením vzťahov.

Treba bojovať za demokraciu

Zdeněk Fink v prejave pri príležitosti sviatku uviedol, že sa tento rok po prvýkrát bez rozpakov ospravedlnil z osláv 28. októbra na Hrade. "Časť obyvateľov Pražského hradu sa oddelila od zvyšných desiatich miliónov. Pokiaľ zostane jedinou ideou našej spoločnosti blahobyt a jedinou motiváciou pomsta, je to slepá cesta. Bez ocenenia histórie nie je budúcnosť," povedal.

V Brne námestník primátora Peter Hladík v prejave povedal, že by každá generácia mala bojovať za demokraciu. "Kvôli udalostiam posledných dní vyzývam zástupcov politickej aj akademickej sféry, verejnosť, ale aj cirkevných a štátnych predstaviteľov, aby sa zamysleli nad demokraciou prejavu a slova a nad tým, že nikto nemôže byť perzekvovaný za svoj názor alebo prejavenie osobnej vôle," uviedol.

Hladík navrhol, aby Bradyho ocenilo Brno. Zástupcovia radnice odovzdajú Bradymu pamätný list mesta. Okrem Brna ocenili Bradyho aj premiér Bohuslav Sobotka, snemovňa, olomoucká univerzita či mesto Praha a o ocenení rozhodol aj Zlín. "Prezident má spoločnosť tmeliť, budovať a dodržiavať demokratické princípy," dodal námestník.

Prehliadka parlamentu

Kritika prezidenta zaznela tiež pred libereckou radnicou, kde sa zišla stovka ľudí na akcii Liberec za demokraciu a slušnosť, zvolanej hudobnou skupinou Meredith Hunter. "Je to skôr happening než demonštrácia," povedal jeden z organizátorov.

V Prahe sviatok priniesol ľuďom možnosť nahliadnuť do historických priestorov parlamentu či sídla premiérov, Kramářovej vily. Aj so sprievodcom si mohli ľudia prejsť rokovacie sály, reprezentačné priestory či kancelárie vedenia parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok