Bývalej šéfke daniarov hrozí väzenie, súd ju uznal vinnou

TA3 TASR
28.10.2016 18:17

Exriaditeľku Daňového úradu vo Veľkom Mederi Zitu Benovicsovú odsúdil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici na trest odňatia slobody v trvaní tri roky a štyri mesiace. Súd ju uznal vinnou zo zločinov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a neodvedenia dane a poistného.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaná daniarka si ponechala lehotu na to, či podá odvolanie na Najvyšší súd SR. Podľa obžaloby bývalá šéfka daniarov bola zapletená do podvodov s daňou z pridanej hodnoty okolo skupiny Jána Z. V rokoch 2008 až 2010 mali robiť fiktívne obchody s webkartami cez nastrčené firmy doma i v zahraničí.

Tie mali slúžiť na pripojenie na vyhradené domény v rámci webu, ale v skutočnosti ich vôbec nevyrobili. Cieľom ich "biznisu" bolo uplatnenie si nároku na nadmerný odpočet DPH za asi 4,5 milióna eur. Keďže na začiatku hlavného pojednávania Zita Benovicsová vinu priznala a oľutovala to, ŠTS ju vylúčil na samostatné konanie a vyriekol verdikt. Kauza okolo Jána Z. sa ešte neskončila.

Meno exriaditeľky daniarov sa objavilo i v korupčnej afére veľkopodnikateľov Salmanovcov. Vtedy priznala, že ju podplatili za to, aby zabezpečila bezproblémové vyplatenie uplatnených nadmerných odpočtov DPH pre ich rodinné firmy. Vlani súd schválil dohodu o vine a treste a odsúdil ju na peňažný trest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok