Islamisti zajali tisíce civilistov, využívajú ich ako ľudské štíty

TA3 TASR
28.10.2016 18:00

Členovia Islamského štátu v Mósule používajú pri boji ľudské štíty. Uviedla to Organizácia spojených národov, podľa ktorej radikáli zabili už vyše 200 civilistov. Ofenzívu proti bašte Islamského štátu by mali podporiť aj šiitske milície. To sa ale nepáči Turecku.

OSN potvrdila informácie z uplynulých dní, že v dedinách okolo Mósulu islamisti popravili niekoľko desiatok ľudí, zväčša príslušníkov irackých bezpečnostných síl, a zadržali stovky civilistov ako rukojemníkov.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva v Ženeve uviedla, že islamistami bolo v stredu popravených najmenej 232 ľudí. Dodala, že táto informácia bola preverená zo všetkých dostupných zdrojov. Pripustila však, že počet obetí môže byť aj vyšší.

Podľa hovorkyne k týmto popravám došlo v čase, keď IS pristúpil k taktike spočívajúcej v donucovaní obyvateľov dedín v okolí Mósulu, aby sa presunuli do mesta, kde budú zrejme slúžiť ako živé štíty počas útoku vládnych síl na túto poslednú baštu islamistov v Iraku.

Vyslovila predpoklad, že medzi popravenými môžu byť aj ľudia, ktorí odmietli opustiť svoje domovy na rozkaz IS. Ako rukojemníkov, ktorí islamistom poslúžia ako živý štít pri útoku vládnych síl na Mósul, IS zobral približne 8000 rodín žijúcich v okolitých obciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok