Vzťahy s Českom podľa Fica nikdy neboli také kvalitné ako teraz

TA3 TASR
28.10.2016 16:56

Premiér Robert Fico zablahoželal Českej republike k štátnemu sviatku pri príležitosti vzniku Československa v roku 1918. Zároveň povedal, že vzťahy medzi ČR a Slovenskom nikdy neboli také kvalitné ako v súčasnosti. Premiér sa vyjadril aj k aktuálnym vnútropolitickým otázkam.

Vzťahy s Českom podľa Fica nikdy neboli také kvalitné ako teraz
SITA/Marek Mrviš

Fico: Slovensko stojí na hodnotách SNP

Slovenská republika stojí na hodnotách SNP a je to krajina, ktorá plne rešpektuje udalosti, ku ktorým došlo počas druhej svetovej vojny. Vyhlásil to predseda vlády SR Robert Fico s tým, že popieranie a znevažovanie holokaustu je neprijateľné.

"Ako premiér ostro protestujem proti vyjadreniam niektorých opozičných politikov v NR SR, lebo hrubo urazili obete holokaustu. Nemôžem akceptovať toto grobianstvo a hulvátstvo, aby si niekto z takýchto udalostí robil žarty a štandardný politický súboj prirovnával k holokaustu," povedal premiér.

Podľa Fica Smer-SD nebude mať žiaden problém podporiť iniciatívy, ktoré by takéto konanie postihovali. "Je správne, aby z imunity poslanca existovala v takomto prípade určitá výnimka," myslí si.

 

ČR ako najbližšia krajina

Na margo dátumu premiér uviedol, že sa aj ako radový občan veľmi teší z toho, že od priateľského rozdelenia Česko-Slovenska 1. januára 1993 sú si Česi a Slováci najbližší.

"Všetky prieskumy potvrdzujú, že vnímame ČR ako najbližšiu krajinu a jej občanov ako ľudí, ktorí sú k nám srdcom či mentalitou absolútne blízko. Veľmi mi záleží na tom, aby tieto vzťahy mali takú vysokú úroveň aj naďalej," konštatoval predseda vlády s dôvetkom, že nikdy neboli vzťahy také kvalitné ako teraz.

ČR má pri príležitosti vzniku Československa v roku 1918 štátny sviatok. "Aj my máme vzťah k 28. októbru 1918. O dva roky to bude 100 rokov. Bude to aj 50 rokov od Pražskej jari a 25 rokov samostatnej štátnosti oboch národov," pripomenul Fico. Podľa jeho slov budú obe krajiny pri organizovaní osláv postupovať spoločne.

Zlyhanie konceptu povinných kvót

Robert Fico odmietol vyjadrenia talianskeho premiéra Mattea Renziho, ktorý vyhlásil, že ak krajiny strednej a východnej Európy nepomôžu pri riešení migračnej krízy, Taliansko je pripravené vetovať rozpočet EÚ. Robert Fico zdôraznil, že jeho stanovisko vychádza z toho, že Slovensko je predsedajúcou krajinou Európskej únie a nikdy nebude zneužívať predsednícku stoličku na presadzovanie vlastných názorov a priorít.

"Nepovažujem za správne takto stavať veci, pretože fakty sú úplne iné. Chcem povedať, že povinné kvóty sú politicky mŕtve. Treba pripomenúť každému, aj pánovi premiérovi Renzimu, že zo 160.000 migrantov, ktorí mali byť rozdelení, bolo rozdelených len pár a za to snáď nenesie zodpovednosť Slovensko, Česko, Maďarsko alebo niektoré ďalšie krajiny," uviedol premiér na brífingu.

Podľa jeho slov je to jednoducho zlyhanie konceptu povinných kvót, ktoré Slovensko odmietlo a ktoré aj napadlo na príslušnom súde. Fico pripomenul, že aj ďalší návrh povinných kvót, vrátane sankcií, nemá žiadnu podporu. Preto podľa neho nezostáva nič iné, len nájsť kompromis, kde každá krajina bude mať povinnosť prispieť, ale nie na základe diktátu väčšiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok