Počet migrantov v Calais sa znižuje, časť sa presunula do Paríža

TA3 TASR
28.10.2016 16:09

Francúzski hasiči pokračujú v likvidácii menších požiarov na území tábora, ktorý si postavili migranti na okraji prístavného mesta Calais bez povolenia úradov. Po vysťahovaní drvivej väčšiny jeho obyvateľov a ich rozmiestnení do 450 prijímacích centier v rôznych častiach Francúzska pokračuje aj likvidácia ich stanov a provizórnych prístreškov.

Vzniknú menšie tábory?

Mnohí z neplnoletých migrantov zostali v kontajnerovom tábore vybudovanom v susedstve likvidovaného tábora, ktorý je známy pod názvom Džungľa. Viac ako 230 z týchto maloletých už na základe dohody s Britániou odcestovalo na Britské ostrovy, kde žijú ich príbuzní.

Podľa agentúry DPA na území samotného tábora Džungľa zostalo už len "málo" migrantov. Prefektka oblasti Pas-de-Calais Fabienne Bucciová pritom už v stredu avizovala, že tábor je vysťahovaný a prázdny. Jej tvrdenia však hneď v ten deň spochybnili charitatívne organizácie, ktoré v tábore v stredu večer rozdeľovali teplé jedlo.

Ako dodala agentúra DPA, francúzske úrady sa teraz netaja obavami, že likvidácia Džungle povedie v krátkom čase k vzniku menších táborov, ktoré by si v okolí Calais mohli postaviť migranti, čo nepristúpili na relokáciu do prijímacích centier, alebo dorazia na sever Francúzska neskôr, aby sa pokúsili dostať sa do Británie.

Tisícky migrantov v Paríži

Francúzska televízia LCI informovala, že združenia, ktoré sa v Paríži starajú o migrantov, v posledných dňoch evidujú prudký nárast počtu novopríchodzích, čo spájajú v prvom rade s likvidáciou Džungle v Calais.

Mnohí z migrantov z Calais do Paríža odišli ešte pred začatím likvidácie Džungle a mienia sa tam vrátiť, aby sa opäť pokúsili dostať do Británie. Podľa LCI ide o viac ako tisíc ľudí.

Héloise Maryová z prijímacieho centra v Paríži pre televíziu BFMTV uviedla, že tábory na ulici avenue de Flandres, v okolí staníc metra Jaures a Stalingrad sa v posledných dňoch "neuveriteľne rozrástli". Kritizovala, že príslušné úrady vo veci nekonajú a združeniam na podporu migrantov sa situáciu darí vládať len s veľkými problémami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok