Chceme ponúknuť alternatívne riešenie situácie s migrantmi, prezradil Fico

TA3 TASR
27.10.2016 15:16

Slovensko chce na decembrovom summite v rámci predsedníctva v Rade EÚ ponúknuť alternatívny návrh, ako naložiť s migrantmi, ktorí sa nachádzajú na území EÚ. Na Hodine otázok v parlamente to povedal premiér Robert Fico s tým, že plánovaný návrh získava podporu partnerov.

Slovensko kvóty odmieta

"Na čo sa najviac sústreďujeme v tomto okamihu, je decembrový summit, kde chceme ponúknuť alternatívu, pokiaľ ide o to, ako naložiť s migrantmi, ktorí sa nachádzajú na území EÚ," uviedol Fico.

Pripomenul, že plán s povinnými kvótami skrachoval. "Dnes konštatujeme, že povinné kvóty ako také sú mŕtve, poznamenal. Slovensko povinné kvóty od začiatku odmietalo.

"Hanbu sme neurobili"

Poukázal na návrh Európskej komisie o povinných kvótach do budúcnosti a o sankciách pre krajiny, ktoré ich nebudú rešpektovať. Ten ale podľa Fica zrejme nemusí získať podporu členských krajín Únie. "Zdá sa, že tento návrh nemá podporu medzi členskými štátmi. Preto je našou veľkou ambíciou prísť s kompromisným návrhom, ktorý získava podporu aj ďalších partnerov," doplnil Fico.

V súvislosti s hodnotením doterajšieho priebehu slovenského predsedníctva vyhlásil, že sme zatiaľ nič nepokazili, práve naopak, podarilo sa napríklad ratifikovať Parížsku dohodu o klíme. Podľa Fica ju netreba podceňovať. Poukázal aj na spustenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

"Takže hanbu sme neurobili, naopak, som presvedčený, že keď budeme odovzdávať predsedníctvo Malte, bude skonštatované, že malá, ale hrdá krajina Slovensko predsedníctvo zvládla bravúrne," uzavrel Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok