Pripomíname si 98 rokov od vzniku Československa, v Česku je štátny sviatok

TA3 ČTK
28.10.2016 05:45

Pripomíname si 98. výročie vyhlásenia Československej republiky, ku ktorému došlo 28. októbra 1918. V Českej republike je tento deň štátnym sviatkom. Na Slovensku si ho pripomíname ako pamätný deň.

Vôľa založiť si vlastný štát

Pred 98 rokmi, 28. októbra 1918, bol vyhlásený samostatný československý štát. Vznikol pritom trochu predčasne v čase, keď sa na konci prvej svetovej vojny ešte len rodil mier. S výnimkou okupácie existovalo Československo skoro trištvrte storočia. Zaniklo až s posledným dňom roku 1992, kedy ho nahradili dva samostatné nástupnícke štáty.

Na Slovensku 28. október nie je štátnym sviatkom, pripomína sa ako pamätný deň. V ČR je tento deň štátnym sviatkom a pri tejto príležitosti sa tradične udeľujú vysoké štátne vyznamenanie.

Márne úsilie Čechov a Slovákov o rovnoprávne postavenie v rámci habsburskej monarchie vyústilo v priebehu prvej svetovej vojny v rozhodnutí Rakúsko-Uhorsko opustiť. Vôľu založiť vlastný štát vyjadrovala Washingtonská deklarácia, ktorú 18. októbra 1918 publikovala dočasná exilová vláda na čele s Tomášom Garrigueom Masarykom.

vaclavak_0a000002-ea31-de9a.jpg

Zaniklo v roku 1992

Bezprostredným impulzom k vzniku Československa potom bolo rozhodnutie Viedne rokovať o mierových podmienkach, ktoré predložil americký prezident Woodrow Wilson. Prvýkrát Československo, už oklieštené po Mníchove, zaniklo v marci 1939, kedy sa pod nemeckou kuratelou osamostatnil Slovenský štát a na zvyšku územia bol vyhlásený Protektorát Čechy a Morava.

Československo, tentoraz už bez Podkarpatskej Rusi, bolo obnovené na sklonku druhej svetovej vojny. Druhýkrát a už asi definitívne, zaniklo v roku 1992. Nenásilný spôsob rozdelenia federácie prispel k tomu, že spolu obaja nástupnícke krajiny - ČR a Slovensko - naďalej udržiavajú nadštandardné vzťahy.

vaclavak2_0a000002-ea8f-0db6.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok