Podľa prieskumu má Clintonová rekordný náskok pred Trumpom

TA3 ČTK
27.10.2016 07:17

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová je blízko rozhodujúcemu náskoku nad svojím oponentom Donaldom Trumpom, napísala agentúra AP v komentári k spoločnému volebnému prieskumu so spoločnosťou GfK. Clintonová má podľa neho rekordný náskok 14 percent.

Pre Clintonovú by teraz podľa prieskumu zdvihlo ruku 51 percent opýtaných, pre Trumpa 37 percent. Náskok si bývalá ministerka zahraničia zabezpečila rastúcou voličskou základňou medzi demokratmi, masívnou kontaktnou kampaňou a stúpajúcim nadšením jej stúpencov, a to aj medzi republikánmi, súdi AP.

Clintonová vyšla víťazne z väčšiny predvolebných prieskumov uskutočnených v minulých týždňoch. Jej náskok sa pohyboval medzi štyrmi a dvanástimi percentami. Podľa analytikov sa blíži k bodu, kedy jej víťazstvo už bude nespochybniteľné. Podľa prieskumu AP / GfK má Clintonová podporu 90 percent demokratických voličov, ale aj 15 percent republikánov. Okolo 74 percent opýtaných je teraz presvedčených o jej víťazstve, pričom v septembri ich bolo 63 percent.

Podľa ďalšieho prieskumu agentúry Reuters a spoločnosti Ipsos dokonca väčšina Trumpových stúpencov už neveria, že ich kandidát voľby vyhrá. Víťazstvo newyorského magnáta tipuje 40 percent republikánov, víťazstvo jeho súperky 41 percent. Ešte v septembri by si na výhru Trumpa vsadilo 58 percent republikánskych voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok