Grendelovu komunikáciu s novinármi RTVS prešetrí komisia

TA3 TASR
26.10.2016 15:22

To, či v prípade medializovanej komunikácie opozičného politika Gábora Grendela a novinárov RTVS mohlo dôjsť k ovplyvneniu spravodajstva verejnoprávneho vysielateľa, prešetrí komisia zriadená na návrh generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku. Rada RTVS o tom rozhodla na mimoriadnom zasadnutí.

Grendelovu komunikáciu s novinármi RTVS prešetrí komisia
SITA/Marko Erd

Vznikne dočasná komisia

Medializovaná kauza sa týka štyroch pracovníkov RTVS vrátane šéfa jej spravodajstva Lukáša Dika. Komisia má podľa Miku rozhodnúť o tom, či mohlo prísť k porušeniu nezávislosti, nestrannosti, nezaujatosti RTVS a redakčných výstupov spravodajstva a porušeniu Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS.

"Komisia má v zásade jednoduchú, no obsahovo dôležitú úlohu - preveriť, či v danom období mohlo dôjsť k zásahom do integrity RTVS. Komisia nebude analyzovať mediálny obsah, ale to, ako funguje systém redakčnej práce RTVS, ktorý má tri úrovne riadenia, a či v danom čase došlo k príklonu ku konkrétnemu politickému subjektu," uviedol Mika.


Komisia vzniká ako dočasný orgán, o výsledkoch svojho vyšetrovania bude informovať generálneho riaditeľa a Radu RTVS, po oznámení výsledkov svojej činnosti zanikne.

Neprípustný precedens

V schválenom návrhu o personálnom obsadení komisie má byť jej predsedom šéfredaktor televízneho spravodajstva RTVS Juraj Fellegi a členmi riaditeľ sekcie ľudských zdrojov RTVS Roman Tóth, odborníčka v oblasti mediálneho práva Mária Horváthová zo sekcie generálneho riaditeľa RTVS, nezávislý pracovník verejnoprávneho média z krajiny jazykovo zrozumiteľnej – vedúci redaktor zahraničného spravodajstva Českej televízie Michal Kubal.

"Toto je návrh, ktorý zabezpečuje, že žiadna z týchto osôb nemá žiadnu väzbu na akékoľvek spravodajské výstupy, na ktoré boli poukázané možné pochybenia," dodal Mika. Riaditeľ RTVS navrhoval obsadiť jedno miesto v komisii aj členom Rady RTVS, členovia dozorného orgánu sa však uzniesli, že by to bol neprípustný precedens. Člen Rady Martin Kákoš navrhol, aby členovia Rady RTVS zostavili vlastnú komisiu, ktorá by mala dohliadať na priebeh vyšetrovania. Na základe schválenia ju vytvorí trojica členov Rady RTVS Ildikó Nagy, Martin Kákoš a Martin Kabát.

Účelová diskreditácia?

Predseda Rady RTVS Igor Gallo prezentoval stanovisko šéfa spravodajstva Lukáša Dika k celej záležitosti. Diko vo svojom liste odmieta pravdivosť medializovaných informácií. "Všetky považujem za účelovú diskreditáciu a podlú manipulatívnu konštrukciu, namierenú proti mojej osobe a spravodajstvu RTVS," napísal. Zvýraznil kvalitatívny posun spravodajstva za svojho pôsobenia v RTVS.

"Tak ako každý aj ja som urobil chyby, no vždy som postupoval podľa najlepšieho vedomia a svedomia v prospech RTVS a jej divákov a poslucháčov a som presvedčený, že všetky výstupy spravodajstva RTVS počas môjho pôsobenia sú v súlade so Štatútom programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, zdôraznil. Na záver skonštatoval, že v celom prípade "nejde iba o Lukáša Dika, ale o RTVS a nezávislé spravodajstvo a o to, či sa dodržiava Ústava SR a základné práva, ktoré garantuje".

Diko sa takisto rozhodol, že v priebehu vyšetrovania kauzy bude čerpať dovolenku, prípadne iný typ voľna. Mika k tomu dodal, že nejde o žiadne personálne opatrenie RTVS. "Diko ostáva riaditeľom sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS, dočasne ju na základe vlastného rozhodnutia vykonávať nebude. Po výsledkoch vyšetrovania zhodnotíme jeho ďalšie pôsobenie," zdôraznil Mika. Šéf RTVS takisto informoval o tom, že v pondelok 24. októbra listom požiadal generálneho prokurátora o osobné stretnutie a dôsledné prešetrenie kauzy.

Na web upozornil Kočner

Hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová v tejto súvislosti uviedla, že kontaktovanie generálneho prokurátora Václavom Mikom malo formu elektronického podania na všeobecnú adresu Generálnej prokuratúry SR. "Toto podanie, ktoré, mimochodom, nespĺňa základné náležitosti trestného oznámenia a v ktorom pán Mika žiada, aby bol vypočutý osobne generálnym prokurátorom SR, bolo odovzdané námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek na ďalšie konanie," uviedla Predajňová.

Poukázala zároveň na to, že GP SR už vo veci koná a posúdi trestnú vec komplexne. "Teda oprávnenosť, resp. neoprávnenosť monitorovania komunikácie medzi novinármi a politikmi, ale aj dôvodnosť a závažnosť informácií vymieňaných medzi týmito subjektmi," dodala hovorkyňa GP.

Na web neznámeho tvorcu s prepismi komunikácie Grendela s novinármi upozornil na minulotýždňovej tlačovej konferencii podnikateľ Marián Kočner. V prípade komunikácie s Dikom sa mal opozičný politik dohadovať so šéfom spravodajstva RTVS na tom, čo má byť v danom spravodajskom príspevku uverejnené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok