Najvyšší kostol sveta ohrozujú zhýralci, pokuty nepomáhajú

TA3 ČTK
26.10.2016 10:23

Základy gotického dómu v Ulme, ktorý je so 162 metrami najvyšším kostolom sveta, ohrozujú žieravé látky obsiahnuté v ľudskom moči. V juhonemeckom meste na Dunaji preto už tento rok zdvojnásobili pokuty za močenie pri chráme na 100 eur, zatiaľ to ale nijako nepomohlo.

Najvyšší kostol sveta ohrozujú zhýralci, pokuty nepomáhajú
SITA/AP ilustračné

Ničia sa kamenné základy budovy

Obria veža veľchrámu je dominantou nemeckého mesta Ulm a magnetom pre nočných zhýralcov, ktorí si potrebujú uľaviť. Činitelia zodpovední za udržiavanie budovy chrámu teraz podľa miestneho denníka Südwest Presse zistili, že soli a kyseliny z moču rozožierajú kamenné základy budovy.

"Sledujem to už pol roka a vždy znova vidím, že je to tu pokryté močom a zvratkami," povedal denníku Michael Hilbert, ktorý má na starosti údržbu budovy. S ohľadom na blížiace sa slávnosti vína a vianočné trhy na priľahlom námestí vyzval Hilbert organizátorov týchto akcií, aby sa postarali o zabezpečenie dostatočného množstva verejných záchodov.

Je ťažké nájsť riešenie

Hovorkyňa mesta priznala, že "kým tu budú ľudia" bude ťažké nájsť dokonalé riešenie, mesto si však podľa nej v tejto veci "vedie veľmi dobre". Pripustila však, že výrazne zvýšená pokuta za močenie na kostol a ani posilnenie policajných hliadok na námestí zatiaľ situáciu nezlepšili.

Základy veľchrámu v Ulme boli položené v roku 1377, jeho stavba sa ale tiahla až do roku 1890. Po svojom dokončení prekonal ulmský dóm vtedajší najvyššiu stavbu na svete, kolínsku Katedrálu svätého Petra.

Témy: Dunaj
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok