Ak neprejdú migranti, neprídu peniaze, hrozí Únii Taliansko

TA3 TASR ČTK
25.10.2016 22:02

Taliansko prestane prispievať do rozpočtu Európskej únie, ak krajine ostatné členské štáty nepomôžu s migrantmi. Povedal to taliansky premiér Matteo Renzi, podľa ktorého si niektoré krajiny Únie neplnia svoje povinnosti. Medzi štátmi, ktoré kritizoval, je aj Slovensko.

"Ak budete stavať múry proti migrantom, potom zabudnite na talianskej peniaze. Ak neprejdú migranti, neprídu ani peniaze," vyhlásil Renzi v talianskej televízii RAI 1. "Dávame do únijného rozpočtu 20 miliárd eur (asi 540 miliárd korún) a 12 dostávame späť... Dáme tam tie peniaze len vtedy, ak budú ostatné krajiny dodržiavať svoje povinnosti," povedal ministerský predseda.

Do Talianska cez Stredozemné more sa pravdepodobne tento rok preplaví viac migrantov než kedykoľvek predtým, odhaduje talianske ministerstvo vnútra. Od začiatku tohto roka sa dostalo do Talianska po mori už viac než 153.000 migrantov, čo je o 10 percent viac než za celý minulý rok.

Premiér Matteo Renzi nedávno zdôvodnil zvýšenie deficitu štátneho rozpočtu na budúci rok okrem iného aj migračnou krízou, ktorá na krajinu a jej kapacity vytvára "značný tlak".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok