Medzinárodná koalícia sa už pripravuje na dobytie sýrskej Rakky

TA3 TASR
25.10.2016 21:37

Koalícia vedená Spojenými štátmi sa už intenzívne pripravuje na naštartovanie operácie, ktorej cieľom má byť dobytie sýrskeho mesta Rakka. Zámer získať jednu z hlavných bášt radikálneho hnutia Islamský štát oznámil minister zahraničných vecí USA Ashton Carter.

Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval na jednotu medzi irackou armádou a kurdskými jednotkami péšmarga v bitke o Mósul - iracké mesto, ktoré je v rukách teroristickej organizácie Islamský štát. Jeho slová zazneli v Paríži, kde sa stretli ministri obrany 13 štátov bojujúcich proti IS.

Schôdzku viedli ministri obrany Francúzska a USA - Jean-Yves Le Drian a Ashton Carter. Prítomní boli ich rezortní partneri z Nemecka, Nórska, Španielska, Austrálie, Dánska, Británie, Holandska, Talianska, Belgicka, Nového Zélandu a Kanady.

Ashton Carter podľa agentúry AP vyhlásil, že koalícia vedená USA sa už pripravuje na začatie operácie s cieľom dobyť Rakku. Čakanie, ako dodal, neprichádza do úvahy. "Rakka bude poslednou baštou IS, keď padne Mósul," povedal Hollande. Rakka je mesto v Sýrii, je de facto metropolou kalifátu, ktorý vyhlásil IS na území Sýrie a Iraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok