Opozícia tvrdí, že rokovací poriadok jej chce zalepiť ústa

TA3 SITA
25.10.2016 20:59

Opozícia podrobila rokovací poriadok v parlamente kritike. Počas celého dňa v sále zneli hlasy opozičných poslancov, podľa ktorých im chce koalícia takto zalepiť ústa, aby nepoukazovali na kauzy vládnej koalície.

Opozícia tvrdí, že rokovací poriadok jej chce zalepiť ústa
SITA/Marko Erd

Všetci poslanci vystúpiť nestihli

Podľa opozície sú návrhy na zmeny rokovacieho poriadku neprimerané a zbytočné. Aj pozmeňovací návrh , ktorý v pléne minulý piatok predložil poslanec Gábor Gál (Most-Híd), opozícia ostro skritizovala. Zákon podľa opozičných poslancov nerieši skutočné problémy a kauzy, ktoré trápia Slovensko.

Iniciátor zmien v rokovacom poriadku, predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), v rozprave doposiaľ nevystúpil. Zmeny podľa opozičných poslancov prichádzajú neskoro a novým rokovacím poriadkom sa správanie poslancov nijako nezmení.

Poslanci pred záverom siedmeho dňa desiatej parlamentnej schôdze pokračovali v rozprave k rokovaciemu poriadku. Do rozpravy sa ústne prihlásilo 23 zákonodarcov, prevažne z radov opozície, piati vystúpiť nestihli, preto budú pokračovať v stredu ráno. O návrhu zákona, ktorý inicioval v lete predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a o pozmeňovacích návrhoch z dielne opozície a návrhu koalície budú poslanci hlasovať v stredu.

Danko zriadil pracovnú skupinu

Počas parlamentných prázdnin Danko zriadil pracovnú skupinu, ktorá pripravila zmeny rokovacieho poriadku. Potrebu nového rokovacieho poriadku si podľa neho vyžiadali situácie, ktoré za posledné mesiace vznikali počas rokovacích dní v pléne Národnej rady Slovenskej republiky.

Príprave rokovacieho poriadku predchádza rozbor rokovacích poriadkov vo viac ako 20 krajinách Európskej únie. „Slušné správanie, čisté a protokolárne oblečenie by mali byť absolútny etalón správania sa v pléne parlamentu,“ povedal Danko a dodal, že „samozrejmosťou musí byť aj dodržiavanie pravidiel, a to bez rozdielu, napríklad zákaz používania mobilného telefónu, konzumácie jedla alebo pitia v pléne parlamentu či natáčania akýchkoľvek videí.“ Ako novinku už vtedy spomínal systém presného prideľovania času na diskusiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok