Ukrajinský protikorupčný zákon nefunguje, MMF pohrozil Kyjevu

TA3 ČTK
25.10.2016 08:29

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman vyzval politikov a štátnych úradníkov, aby do 30. októbra odovzdali majetkové priznanie. Ak to neurobia, hrozí, že Medzinárodný menový fond na Ukrajinu nepošle ďalšie peniaze.

Musia zverejniť majetkové priznania

"Je to niečo ako skok padákom. Zatvorte oči a skočte ... Ak máte strach, zbavte sa ho," odkázal Hrojsman ukrajinským politikom a štátnym úradníkom. Zverejniť na internete svoje majetkové priznania im prikazuje nový zákon, ktorý podporuje MMF.

Reforma prišla v kritickej chvíli. Viac ako dva roky po hromadných demonštráciách, ktoré zvrhli Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyča, sa od ukrajinskej vlády očakáva, že bude tvrdo bojovať proti korupcii.

Zákon rozpútal vlnu nevôle

Zákon však rozpútal vlnu nevôle už v auguste, kedy mal nadobudnúť účinnosť. To sa nestalo, údajne z technických dôvodov. K dnešnému dňu priznania odovzdala iba polovica osôb, ktorým túto povinnosť zákon ukladá. Ak viac ako 50.000 ľudí, ktorých sa reforma týka, priznanie do konca mesiaca neodovzdá, dopady budú veľké.

MMF bude podľa agentúry Reuters váhať s ďalšou finančnou pomocou Ukrajine vo výške 17,5 miliardy dolárov. Európska únia navyše naznačila, že by nedodržanie zákona mohlo negatívne ovplyvniť možnosť bezvízového styku medzi EÚ a Ukrajinou. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v televíznom vysielaní povedal, že sa mu reforma veľmi nepáči, ale priznanie včas odovzdá.

Reforma je súčasťou protikorupčnej iniciatívy. Imanie niektorých ukrajinských politikov je nemalé. S korupciou bol napríklad spojený aj bývalý prezident Janukovyč. Vo vile exministra energetiky Eduarda Stavyckého sa pred dvoma rokmi našlo 42 kilogramov zlata a 4,8 milióna dolárov v hotovosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok