Gejovia si budú môcť adoptovať deti, navrhla česká vláda

TA3 TASR
24.10.2016 16:44

České lesby a gejovia by mali mať možnosť osvojiť si biologické dieťa svojho registrovaného partnera. Česká vláda totiž na svojom zasadnutí schválila návrh novely zákona o registrovanom partnerstve.

Gejovia si budú môcť adoptovať deti, navrhla česká vláda
SITA/AP

Pevnejšie rodinné väzby

Cieľom návrhu, ktorý predložili minister pre ľudské práva Jiří Dienstbier a minister spravodlivosti Robert Pelikán, je "umožniť upevnenie rodinných väzieb v rodinách registrovaných partnerov".

"Návrh sa snaží ošetriť skutočnosť, že ak partner nie je právnym rodičom dieťaťa, nemôže ho v praktickom živote zastupovať a riešiť mnohé životné situácie, napr. pri zdravotnej starostlivosti, vzdelávaní alebo konaní v mene dieťaťa," píše sa v dôvodovej správe.

České homosexuálne rodiny v súčasnosti vychovávajú asi tisíc detí. Dienstbier sa domnieva, že novela môže zjednodušiť každodenný život takýchto párov.

Aby deti zbytočne nekončili v ústave

"Dieťa by mohol zo škôlky vyzdvihnúť partner, a to bez písomného poverenia od druhého z partnerov. Mohol by nazerať do zdravotnej dokumentácie alebo byť oboznámený s informáciami o zdravotnom stave dieťaťa," povedal minister, ktorého cituje server Novinky.cz.

"V tom extrémnom prípade, keď biologický rodič zomrie, tak je zabezpečené, že dieťa bude mať právny vzťah k druhému z partnerov a nebude zbytočne umiestnené do ústavnej starostlivosti a môže žiť relatívne normálne v tom prostredí, ktoré je pre jeho rozvoj najlepšie," dodal.

Návrh zákona budú posudzovať poslanci. Na to, aby mohol vstúpiť do platnosti, ho musia schváliť obe komory českého parlamentu a podpísať prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok