Museli sme jesť potkany, tvrdí prepustený zajatec pirátov

TA3 ČTK
24.10.2016 12:57

Cítim sa ako "chodiaca mŕtvola", povedal po takmer piatich rokoch v zajatí somálskych pirátov Arnel Barbero. Muž, ktorého spolu s 25 kolegami prepustili minulý piatok. V rozhovore pre BBC opísal podmienky, v ktorých zajatci prežívali.

Museli sme jesť potkany, tvrdí prepustený zajatec pirátov
SITA/AP

Piráti nemali zľutovanie

Jedli, čo im prišlo pod ruky, a trpeli smädom. Dvaja rukojemníci počas väznenia podľahli chorobám. "Zjete čokoľvek, aj keď sa vám to nepáči. Ste hladní, tak jete," povedal BBC Barbero. "Zjete napríklad potkana, uvaríte si ho," uviedol príklad.

Piráti sa vraj k zajatej posádke rybárskej lode Naham 3 správali ako k zvieratám. Barbero dodal, že si nedokáže predstaviť návrat do normálneho života, cíti sa vraj ako "chodiaca mŕtvola". V rukách únoscov strávil 1672 dní. Z pôvodne 29 členov posádky zostalo 26 ľudí. Jeden zomrel pri prepadnutí lode a dvaja na choroby.

Čaká ich návrat domov

Mimovládna organizácia HSP, ktorá sprostredkovala prepustenie, uviedla, že muži sú v stave, ktorý zodpovedá tomu, čo prežili. "Máme správy, že sú v prijateľnom stave - so zreteľom na utrpenie, ktoré prežili. Strávili štyri a pol roka v žalostných podmienkach a bez rodín," pripomenul zástupca organizácie John Steed.

Prepustených mužov čaká cesta domov. Pochádzajú z ázijských krajín - Kambodže, Číny, Indonézie, Filipín, Taiwanu a Vietnamu. Zatiaľ nie je jasné, za akých podmienok piráti zajatcov prepustili. Únoscovia tvrdia, že dostali 1,5 milióna dolárov.

Útoky somálskych pirátov v posledných rokoch ustali. Podľa Steed ale pirátstvo zostáva hrozbou. Piráti si za svoje ciele vyberali hlavne posádky komerčných plavidiel alebo jácht. K zastaveniu ich činnosti prispeli hliadky medzinárodnej vojenskej misie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok