Tábor Džungľa začali likvidovať, migranti sa pokúšali ujsť

TA3 TASR
24.10.2016 08:43

Francúzske orgány začali s likvidáciou utečeneckého tábora v severofrancúzskom prístavnom meste Calais, ktorý prezývajú Džungľa. V stanoch a svojpomocne vybudovaných prístreškoch v tábore v súčasnosti žije asi 6500 ľudí.

Kameňmi na policajtov

Počas noci došlo v tábore k zrážkam, keď sa niektorí migranti pokúsili dostať k neďalekej diaľnici, ale polícia ich zatlačila nazad, uviedol hovorca prefektúry Pas-de-Calais. V rade pred registračným centrom v tábore stálo niekoľko stoviek ľudí, ktorí čakali na vypočúvanie, kým ich rozmiestnia po Francúzsku, dodal hovorca.

V utečeneckom tábore boli nepokoje aj počas víkendu. Desiatky migrantov hádzali kamene na policajtov, ktorí reagovali použitím slzotvorného plynu. Francúzske ministerstvo vnútra v piatok oznámilo, že začne s likvidáciou tábora. Migrantov mali autobusy previezť do záchytných zariadení v rôznych častiach krajiny. Tábor neďaleko Lamanšského prielivu, v ktorom podľa najnovších informácií žije okolo 6500 migrantov, by sa v celom rozsahu mal stať minulosťou. Na týždňovej akcii sa podieľa asi 1250 policajtov.

Chcú sa dostať do Británie

V Calais sa už niekoľko rokov zhromažďujú ľudia, ktorí sa chcú ilegálne dostať z Francúzska do Veľkej Británie. Tábor, ktorý tvoria stany, chatky, ale medzičasom aj štátom financované kontajnery, tam vznikol začiatkom roka 2013.     

Počet záchytných zariadení vo Francúzsku by sa v nasledujúcich dňoch mal zvýšiť z viac ako 160 na až 450 s kapacitou vyše 7500 miest. Práve tam by na limitované obdobie mali nájsť útočisko migranti, avšak tí, ktorí nebudú mať právo na azyl, nebudú môcť zostať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok