Valónsko nemôže podpísať dohodu Únie s Kanadou CETA

TA3 ČTK TASR
24.10.2016 06:56

Belgický premiér Charles Michel oznámil predsedovi Európskej rady Tuskovi, že jeho krajina teraz nemôže podpísať obchodnú zmluvu CETA s Kanadou. Michel to podľa belgických médií uviedol po rokovaní s predstaviteľmi regionálnych vlád.

Na podpis dohody to nestačí

Odmietavý postoj valónskeho parlamentu k obchodnej zmluve teda ostáva nemenný. Európska únia dala cez víkend Belgicku čas do večera 24. 10., aby vec vyriešilo.

"Žiadali od nás, aby sme dali jasnú odpoveď. Jasná odpoveď znie v tejto chvíli 'nie'," zhrnul Michel. Okrem Valónska majú voči CETA výhrady aj dva ďalšie belgické regióny. Po Michelovom oznámení nie je zatiaľ jasný osud plánovaného summitu EÚ s Kanadou, ktorý má byť vo štvrtok. Na ňom plánovali dohodu, ktorú vyjednávali šesť rokov, konečne podpísať. 

V Bruseli narastá napätie

Európska komisia poslala valónskemu regionálnemu premiérovi Paulovi Magnettovi deklaráciu, ktorá znemožňuje nadnárodným firmám priamo sa súdiť so štátmi Únie, kde investujú. To je pre Valónov jedna z najväčších výhrad k dohode CETA. Podľa návrhu EK by mal riešenie týchto sporov mať na starosti stály súd, 15 sudcov by do neho menovala spoločne Únia a Kanada.

Na úrovni federálnej vlády v Bruseli narastá napätie a prevláda názor, že Valónsko nemá záujem dospieť k dohode a teší sa zo zosmiešnenia, ktorému pre hroziaci krach dohody Belgicko čelí na medzinárodnej scéne, uviedol denník La Derniere Heure.

Rozhovory sa skončili neúspechom

O vážnosti rokovaní o CETA svedčí aj rozhodnutie šéfa belgickej diplomacie Didiera Reyndersa, ktorý pre ne odriekol svoju účasť na summite EÚ-Latinská Amerika, ktorý sa koná tento týždeň v Dominikánskej republike.

Minulý týždeň priamo vo Valónsku osobne rokovala kanadská ministerka obchodu Chrystia Freelandová. Rozhovory sa skončili neúspechom a sklamaná ministerka ich pred návratom do Kanady takmer v slzách označila za premárnenú príležitosť.

Obchodnú dohodu s Kanadou podporujú všetky členské štáty únie, ale pred dvoma týždňami ju zablokovalo rozhodnutie valónskeho regionálneho parlamentu. Belgicko potrebuje na podpis dohody súhlas regionálnych parlamentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok