Nákladná loď Cygnus úspešne dorazila k ISS, priviezla zásoby

TA3 ČTK
23.10.2016 16:40

K Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS dorazila nákladná loď Cygnus súkromnej spoločnosti Orbital ATK so zásobami, technickým vybavením a materiálom k vedeckým výskumom. Posádka ISS modul úspešne zachytila ​​robotickým ramenom, uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír.

Loď Cygnus je bez ľudskej posádky a k orbitálnej stanici dopravila približne 2,4 tony potravín a zásob pre šesťčlenný tím, technické vybavenie a potreby k vedeckým experimentom. Odštarovala už v pondelok, ale k cieľu dorazila až teraz, pretože čakala na obežnej dráhe, kým sa s ISS v spojí ruská loď Sojuz. Na jej palube boli noví traja členovia šesťčlennej posádky stanice.

Medzinárodná vesmírna stanica, ktorej hodnota je 100 miliárd dolárov, vznikla v novembri 1998 vynesením ruského modulu Zarja na obežnú dráhu. Okrem ruských a amerických modulov je k stanici pripojený európsky laboratórny modul Columbus a japonský laboratórny modul Kibo.

Na prevádzke a využívaní ISS sa podieľa mnoho krajín. Životnosť tohto vesmírneho laboratória 400 kilometrov nad zemským povrchom bola zatiaľ stanovená do roku 2024.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok