Belgicku sa kráti čas, rozhodne o osude dohody s Kanadou

TA3 ČTK
23.10.2016 15:50

Belgicko, ktorej jeden región blokuje pripravenú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kanadou, musí situáciu vyjasniť do pondelkového večera. Buď Belgicko dohodu podporí, alebo sa chystaný štvrtkový summit EÚ-Kanada v Bruseli odloží.

Treba vyriešiť malé problémy

S odvolaním sa na zdroje z EÚ to uviedli agentúry Reuters a AFP. Termín pre federálnu belgickú vládu stanovila EÚ najskôr po konzultácii s Kanadou. Doteraz sa nikomu nepodarilo presvedčiť frankofónny región Valónsko, aby s dohodou CETA súhlasilo.

Vlády všetkých 28 členských krajín EÚ dohodu s Kanadou podporujú, belgický kabinet ale nemôže dať oficiálny súhlas a text podpísať bez dovolenia všetkých piatich regiónov.

Valónsky premiér Paul Magnette potvrdil, že je stále proti dohode. Avšak uistil, že už zostáva vyriešiť iba "niektoré malé problémy". Len niekoľko dní by podľa neho mohlo stačiť na to, aby dohoda posilnila normy EÚ a stala sa silným precedensom pre budúce obchodné rokovania EÚ s partnermi.

Tusk sa stretne s premiérom

Optimizmus dali najavo aj niektorí predstavitelia Únie. Predseda Donald Tusk bude o situácii okolo dohody CETA hovoriť s belgickým premiérom Charlesom Michelom. Z rozhovoru vyplynie, či kanadský premiér Justin Trudeau môže prísť na štvrtkový podpis zmluvy, alebo sa summit EÚ-Kanada odloží.

Nový termín sa v takom prípade nestanovuje, spresnil zdroj Reuters. "Na ťahu je Európa. Dúfame, že je možné nájsť riešenie," povedala pred svojím odletom do vlasti kanadská ministerka obchodu Chrystie Freelandová.

Deň predtým pritom tvrdila, že rokovania medzi Kanadou, EÚ a Valónskom skončili krachom a že po mesiacoch vyjednávania v Európe odlieta sklamaná a smutná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok